Välj en sida

Det börjar utveckla sig till ett mönster. Rögle rycker åt sig en ledning i matcherna, men hittar sen sätt att både tappa sina ledningar och i slutändan också förlora matcherna. Vi har sett det hända nu vid ett flertal tillfällen under januari, och trenden borde vara oroväckande för både laget och tränarstaben. Det är just den typen av matchutvecklingar som har en tendens att sätta sig någonstans i bakhuvudet på spelarna och som senare kan komma att bli en belastning i matcher som är täta och jämna – som typ i ett slutspel. Så helt klart en oroväckande tendens, som man nog inte ska ta allt för lätt på från Rögles sida.

Bara den senaste månaden har vi tappat ledningar och så småningom förlorat i följande matcher:

  • Rögle-Malmö, 2-3
  • Rögle-Frölunda, 1-3
  • Färjestad-Rögle, 5-4 (OT)
  • Rögle-Leksand, 2-5
  • Växjö-Rögle, 3-2 (OT)
  • Rögle-Djurgården, 2-3 (Straffar)

Med tanke på hur matchen mot Djurgården igår utvecklade sig – där vi tappade ordinarie spelare på löpande band – är jag personligen nöjd med att vi lyckades ta en poäng till slut i alla fall. Med 16 skott på mål på hela matchen – varav hela tio kom i den första perioden- kunde utdelningen lika gärna ha varit noll. Djurgården drev spelet stora delar av den andra och den tredje perioden, även om Rögle stack upp och levererade ett antal heta chanser som också kunde ha blivit matchavgörande.

Men tillbaka till de tappade ledningarna. Mitt intryck är att de matcher som tappats nu i januari har varit en kombination av övermod och enkla misstag, som med lite mer skärpa hade kunnat undvikas. Jag tänker framför allt på matcherna mot Färjestad, Leksand och Växjö, där vi på olika sätt bjudit in motståndarna i matcherna igen via egna misstag eller dåliga beslut i egen zon. Kalla det slarv eller vad ni vill, men det är i alla fall inte följden av att motståndarlaget varit bättre eller skickligare än oss. Så många av poängtappen känns faktiskt onödiga. Med lite bättre skärpa, och då inte minst i slutet av perioderna, tror jag att poängskörden hade kunnat vara ännu lite bättre än vad den är just nu.

Nu väntar ett returmöte mot Djurgården, med ett sannolikt ganska decimerat manskap. Jag förutsätter att Rögle kallar tillbaka Johannesson från Kristianstad, även om Timo Nickl gjort det hyggligt bra de minuter han fått möjlighet att visa upp sig på isen. På tal om att visa upp sig, så var det härligt att se hur junioren Linus Sjödin växte med mer ansvar i gårdagens match mot Djurgården. Det känns som att målet mot HV71 gjorde att både han och självförtroendet växte rejält. Mot Djurgården tog han för sig på ett helt annat sätt än tidigare och fick även förtroendet att lägga en avgörande straff i straffläggningen. Kul att se!

Med de nya skadorna får vi hoppas att Bristedt och Palola snart är tillbaka i laguppställningen igen, och att Chris Abbott kanske har ett eller ett par fler ess i sin rockärm. Gårdagens match visade ganska tydligt riskerna man tar med ett allt för tunt lagbygge…