Välj en sida

Med matchen mot Växjö igår så gick Rögle in i sin sista fjärdedel av säsongen 2023/24. En säsong som har varit en prövning större än förra säsongens vedermödor – trots alla löften om guld och gröna skogar innan säsongen drog igång. Att hävda att laget inte motsvarat de högt ställda förväntningarna, är en rejäl underdrift. Vi har helt enkelt tokfloppat och efter tränarbytet i december pekar utvecklingen nedåt snarare än uppåt. Så ande- och tempofattigt som Rögle agerat de senaste tio omgångarna, var det länge sedan ett grönvitt lag uppträdde. Vi kan väl konstatera att Rögles misslyckande sannolikt inte hade så mycket med Cam Abbotts förmåga som tränare att göra. Tyvärr.

Men gjort är gjort, och nu handlar det om att rädda den här fiaskosäsongen och se till att ge sig någorlunda förutsättningar att vända skutan på rätt köl igen inför nästa säsong. Vi kan räkna med att det kommer bli ett tajt race hela vägen in till sista omgången i mars, och just nu känns det som om Rögle är laget som har sämst form av alla de inblandade lagen i bottenstriden. Oskashamn undanräknat, eftersom de i praktiken redan är klara som ett av kvallagen. Så här ser poängsnittet ut just nu (avrundat uppåt):

– Örebro: 1,31 (39 matcher)
– Rögle; 1,25 (40 matcher)
– Malmö: 1,26 (39 matcher)
– Modo: 1,21 (39 matcher)
– HV71: 1,08 (39 matcher)

Om vi förutsätter att Rögle mäktar med att bibehålla nuvarande poängsnitt, så kommer vi att hamna på 65 poäng när 52 omgångar är spelade. För att HV71 ska klara av att överskrida den poängen krävs det att de höjer sitt poängsnitt ganska rejält. Då behöver de alltså ta 24 poäng på sina återstående 13 matcher. Det ger ett poängsnitt på 1,84 poäng per match. Fullt möjligt, men det ter sig ändå en aning osannolikt att ett lag som kämpat i botten av tabellen helt plötsligt ska visa topplagsbeteende avslutande fjärdedelen av serien.

Fördelen för Rögle – eller rättare sagt; det borde vara en fördel men har inte varit det hittills den här säsongen – är att vi har fler hemmamatcher än bortamatcher under avslutningen. Sju av de återstående matcherna spelas i Catena, där matcherna mot Modo och Örebro blir särskilt viktiga. Jag hoppas att publiken fortsätter att sluta upp bakom vårt lag, även om det för stunden känns riktigt tungt och ödesmättat att gå på en Rögle-match. Vindarna måste vända någon gång, och det är nu som vårt stöd behövs som allra mest. Det är sannerligen imponerande att beläggningen i Catena är fortsatt hög, trots den obefintliga underhållning som laget förmått att bjuda publiken på.

Nu väntar ett välbehövligt uppehåll. Förhoppningsvis kan laget samla ihop sig och se till att höja nivån under avslutningen. Även om det enda som ser ut att krävas är att vi åtminstone inte blir sämre än vad vi har varit i 40 omgångar.