Välj en sida

Det tog två perioder för den grönvita maskinen att värva upp, men när motorerna väl var igång så malde Rögle bokstavligt talat ned gästerna från Gävle. Det var faktiskt en scenförändring som vi sällan har haft nöjet att uppleva de senaste säsongerna i Lindab Arena. Och trots att Brynäs lyckades kvittera efter halva tredje perioden vacklade aldrig hemmalaget, utan tog på nytt kommandot och fortsatte att trycka tillbaka de svartgula. Till slut tog Kevin Gagné hand om saken och ordnade det så viktiga 3-2-målet via ett distinkt handledsskott i bortre krysset.

Som sagt, det såg länge väldigt trubbigt ut och Brynäs var det bättre laget långa stunder i inledningen av den här matchen. Rögle var absolut inte ofarliga framåt och med lite flyt kunde man också gjort ett eller ett par mål under period ett och två. Men det kändes ändå som om Brynäs kontrollerade skeendena på isen och trots upprepade försök i powerplay hade Rögle förtvivlat svårt att ta sig in i de heta zonerna framför gästernas mål. Men efter andra pausen hände något och Rögle-spelarna verkade få både mer pondus och högre fart på grillorna, samtidigt som Brynäs blev en aning försiktiga och försökte slå vakt om sin ledning. Kedjan Connolly, Liss och Lerg ordande först kvitteringen. Bara kort därefter samspelade Sandin och Younan snyggt i anfallszon, där den sistnämnde ordnade ledningsmålet via ett rappt skott i bortre hörnet,

Brynäs fick luft igen när Jesper Boqvist tilläts prickskjuta in 2-2 – ett skott som Pogge kanske borde ha tagit – men det var till slut hemmalaget som visade den största viljan och kamplusten. När Brithén gjorde 4-2 i tom kasse kunde Rögle räkna in tre sjukt viktiga poäng på kontot, även om Brynäs tilläts reducera i slutet av matchen. För samtidigt som Rögle vann, tog Mora en trepoängare mot Karlskrona och Örebro lyckades ta en pinne mot Malmö på bortais. Så kvalstriden är otroligt jämn! Med dagens förlust ska det nog mycket till för att Karlskrona ska kunna resa sig och jag gissar att sistaplatsen är vikt för blekingarna. Då står kampen alltså mellan Rögle, Mora och Örebro, där Örebro har den svagaste formen med sex raka förluster. Inte kul i det omklädningsrummet just nu, kan jag anta…

Trots Rögles seger i kväll fanns det en hel del skönhetsfläckar. Powerplay är ett riktigt sorgebarn och fungerar helt enkelt inte alls. I kväll hade vi fem möjligheter, utan att egentligen skapa något riktigt tryck. Istället för att öka pucktempo och rörlighet, blir vi stillastående och drar ned på tempot. Det gör att en motståndare som Brynäs – som sätter hård press mot puckhållaren med både en och två spelare – ganska enkelt kan “boxa ut” Rögle och retfullt enkelt få bort pucken från egen zon och heta ytor. I det spelet saknas en lirare som Aaltonen som vågar hålla i pucken och som kan slå passningar som avlastar i den pressen. Där brister det just nu, och om inget annat kanske Juhamatti ska vara med på lördag för att åtminstone spela i powerplay.

Rögles tre stjärnor:

Keving Gagné. Fortsätter att leverera stabila insatser och briljerar med sin speluppfattning och fina skridskoåkning. Här borde det ligga en kontraktsförlängning klar, om nu inte något annat SHL-lag redan hunnit hugga honom på ett längre kontrakt. Otroligt viktigt mål i kväll dessutom!

Olle Liss. Första SHL-matchen för nyförvärvet och det såg lite nervöst ut i första halvan av matchen. Men successivt växte han i rollen vid sidan av Lerg och Connolly, och lämnade isen med sina två första poäng via två assister. Inte spektakulär på något sätt, men ge honom några matcher så kan det bli hur bra som helst.

Janne Jalasvaara. Hade något enstaka byte som såg tveksamt ut men i övrigt gjorde Jalasvaara det han är bäst på – spela fysiskt och vara riktigt jobbig för motståndarna att möta. Det syntes att Brynäs forwards tvekade en aning när Janne kom farandes och det är nästan att jag förstår dem. Det gör garanterat ont att bli manglad mot sargen av 95 kilo Jalasvaara…