Välj en sida

Han såg sin första match med Rögle som tolvåring i gamla Vegeholmshallen och tjatade sig sen till en bortaresa i den efterföljande omgången. Motståndare i båda matcherna var Osby och Rögle vann såklart detta historiska dubbelmöte. Sedan dess är Roger Bengtsson en hängiven hockeyälskare i allmänhet och en stor Röglesupporter i synnerhet.

För många Röglesupportrar är Rogers röst synonym med Radiosporten och hans många referat i P4 från Röglematcher i både Hockeyallsvenskan och SHL. Men de senaste åren har han också klivit ur radioskuggan och tagit en mer publik plats i sin roll som programledare för arena- och webbmagasinet Rögle Live.
– Vi är inne på vår fjärde säsong nu och har snart gjort hundra program. Rögle ville ha något som höjde arenaupplevelsen och ge publiken lite av det man får hemma i tv-soffan. Jag fick frågan av Rögles kommunikationschef Lasse Mauritzson om jag vill ta programledarrollen och efter att i 15 år mest ha suttit som radiokommentator uppe i radiobåset kände jag mig klar med det. Så på den vägen är det, berättar Roger.

Hur skulle du beskriva dig själv för de som inte känner dig?
Skånepåg som är född i skogarna utanför Örkelljunga, med en fast hemvist på Bjärehalvön sen snart 25 år tillbaka. Jag har arbetat som journalist sedan 1995, mest med radio men även en del TV under senare år. Sedan 2010 är jag frilans med ett eget produktionsbolag, och gör fortfarande en hel del jobb för Sveriges Radio.
– Jag har jobbat som producent och programledare för en rad populära program i P4, som exempelvis Ring så spelar vi, Karlavagnen, Vi i femman och Lilla Melodifestivalen. Under min tid på SR började jag så småningom att göra inhopp på Radiosporten och det eskalerade någon gång runt 2005. Inte minst blev det många jobb i Ängelholm för att kommentera Rögles matcher. Ett väldigt roligt jobb, men kanske inte fullt så glamoröst som många säkert tror.

Älskar sitt jobb
Men tillbaka till det där dubbelmötet med Osby och ögonblicken som fångade Rogers fascination för hockey och Rögle. Det var i mars 1982 och starten på det som Roger själv beskriver som beroendeframkallande. Att bli ”ett” tillsammans med en segerrusig grönvit publik, vet de som upplevt det vad det kan betyda för en människas känslor. Bara några månader senare brann hemmaarenan Vegeholms Isstadion ner till grunden. En dramaturgi som gjorde Roger till grönvit för evigt.
– Är man tolv år gammal och får uppleva så mycket på så kort tid – från himmel till helvete – så kommer din lojalitet att vara för evigt.
Idrottsintresset säger han sig ha haft med sig från födseln. Under uppväxten fanns det inte så många alternativ till att sparka eller slå på en boll, och på vintern åkte skridskorna alltid på. När han inte själv idrottade så älskade han att titta på idrott, ett intresse som utvecklades till något av en besatthet. Denna passion – i kombination med en god förmåga att lagra statistik och information i huvudet – ledde så småningom till en yrkesbana som journalist och då framför allt med viss inriktning på sport.
– Det är inte alla förunnat att kunna ”slå mynt” av sitt stora intresse, så jag är oerhört tacksam varje dag jag får jobba med det jag gör. Sen gör jag mer än bara sport och Rögle Live utöver uppdragen för SR och SVT, som exempelvis poddutbildningar och moderatorsuppdrag.

Vad är din bästa Rögle-upplevelse hittills?
– Oj, vilken tuff fråga – det är ju som att behöva välja vilket av sina barn man älskar mest, skrattar Roger. Men om du tvingar mig att välja, så säger jag 10 december 1992. Rögle gjorde sin första säsong i dåvarande Elitserien. Efter 22 höstomgångar fick de två sämst placerade lagen ta klivet ner och spela en oviss vårserie mot de bästa lagen från division 1. Där ville man inte hamna. Inför omgång 22 hade Rögle kniven på strupen. Fyra lag slogs om att undvika plats 11 och 12. AIK, Frölunda, Leksand och Rögle. Hemmamatch mot Luleå. Knökfullt på läktarna. Rögle måste vinna. Inför tredje perioden leder Luleå med 4-2. Ska elitseriesejouren ta slut så fort? Allt man kämpat för, som vi fans skrikit oss hesa för, alla mil i svinkalla bussar, alla timmar på ståplats. Tar det slut nu?
– I pausen mellan andra och tredje har Abris (dåvarande tränaren Christer Abrahamsson) uppenbart sagt eller gjort något. Rögle flyger fram direkt från start, Jörgen Jönsson gör 3-4 efter bara 50 sekunder. Michael Hjälm kvitterar bara fyra minuter senare. Och direkt efter det gör Souranemi 5-4 på pass från Roger Elvenes. Daniel Johansson (Glimmenvall) stänger butiken 8.43 in i perioden. 6-4!

”Luleå-spelarna var i chock”
Roger beskriver händelserna som åtta magiska minuter, där spelare och publik är i symbios. Hallen kokar! Det är så trångt, varmt, kaosigt, högljutt och galet på läktarplats att folk tuppar av. Rögle spelar av de sista tio och kontraktet är säkrat. AIK och Frölunda till råttorna. Rögle i himlen. Storstadslagen får kliva av medan ”bönderna” är kvar.
– Min expert i Rögle Live, Stefan “Femman” Nilsson, har berättat att han minns den här matchen med rysningar. Trycket nere på isen gick att ta på, enligt honom. “Vi visste att vi inte kunde förlora den matchen. Luleås spelare såg helt chockade ut av ljudvolymen när vi drog i gång tredje”, har Stefan berättat för mig.

När vi ändå är inne på Rögle-minnen – vem är den bäste grönvita liraren genom tiderna?
Nej, nu får du sluta! Tvinga mig inte till så svåra val! Kenny får faktiskt ursäkta, men jag måste nog säga Dave Poulin. Efter att Vegeholms isstadion brann ner på sommaren 1982 så fick Rögles återkomst i division 1 spelas i Olympiarinken i Helsingborg. Litet, trångt och alltid slutsålt. In i Rögle kom en kanadensare som ingen hört talas om; collegespelaren Dave Poulin. Dave, vem?
– Sen började föreställningen. 24-åringen gjorde lite som han ville. 55 poäng på 32 matcher, säger allt. Jag lovar att det finns gamla backar i Nybro och Mörrum som fortfarande äter ångestdämpande efter matcherna mot Rögle. Poulin var en starkt bidragande orsak till att Rögle där och då etablerade sig på landets näst högsta serienivå.
– Säsongen efter, 83/84, gick Poulin rakt in i Philadelphia Flyers NHL-trupp och gjorde 76 poäng! Dave Poulin var för övrigt Flyers kapten mellan 1984 och 1990. Totalt gjorde han 724 NHL-matcher och 530 poäng. Men det var i Rögle och i division 1 södra allt tog fart, berättar Roger.

Hur ser du på årets Rögle och chanserna att gå hela vägen i ett kommande slutspel?
– Topp sex utan tvivel, den kapaciteten har laget. Hela vägen tror jag inte att man går. Det här virusskitet snodde ju alla möjligheter att skaffa slutspelsrutin i våras. Den erfarenheten hade varit värd hur mycket som helst. Det blir kvartsfinal efter 52 omgångar, men samtidigt är jag osäker på om det blir så mycket slutspel. Spelas det ens 52 omgångar? Pandemin kommer att göra livet oförutsägbart länge än.

Tror du att vi får se en fullsatt Catena Arena under säsongen 20/21?
– Nej, tyvärr tror jag inte det. Jag mår nästan fysiskt illa när jag svarar på det viset. Faktiskt uppriktigt förkrossad över en nästan tom ishall. Det är skit. Kan vi vara några tusen på plats när säsongen drar igång i september 2021? Kanske, men jag tror det när jag ser det.

Vad gör du helst när du inte jobbar?
– Jag åker gärna till Tyskland och tittar på fotboll, allt från Bundesliga och ner till de regionala ligorna utanför proffssystemet. Det spelas alltid fotboll i Tyskland. Det går tåg överallt, det finns alltid nån som grillar en korv och serverar öl. Därmed är livets nödvändigheter tillgodosedda. En division 4-match kan ha otroliga 12 000-15 000 på läktarna. Men det här är ännu en sak som pandemin tyvärr har omöjliggjort.
– Sen musicerar jag också en hel del, då jag spelar trummor och bas. Jag borde bara hinna göra det oftare.

Tänker ni annorlunda med Rögle Live under rådande omständigheter?
– Ja, det gör vi. Vi kör en grej på Instagram-live en dryg halvtimme före nedsläpp, så att alla som följer Rögle hemifrån ändå ska kunna få lite känsla inför matchen. Sen kör vi Rögle Live som vanligt i Catena Arena för de som trots allt är på plats. Eftersnacken hittas som vanligt på Rögles hemsida nån timme efter match. Det kan säkert bli andra förändringar och “nyheter” rörande Rögle Live under denna knasiga säsong, säger Roger.

Foto: Andreas Ljunggren, Rögle BK