Välj en sida

Det blev ingen omstart mot Växjö heller. Så sent som i mitten av den här veckan var det knappt hälften av spelarna som var tillbaka i någorlunda normal träning, och träning med hela laget hoppades Cam & Co kunna genomföra först under lördagen. Det ger inga optimala förutsättningar inför matchen mot HV71 på tisdag, men det är väl bara för Rögle att försöka ge sig upp på hästen igen.

Jag räknar med att det kommer att ta ett par omgångar för Rögle att få upp något som liknar normalt matchtempo och att hitta tillbaka till höjderna som vi hade under de 14 första matcherna kan nog ta ytterligare lite tid. Men vi kommer dit igen, det är jag helt övertygad om. Som tur är har laget skaffat sig en välbehövlig poängbuffert under den första kvarten av årets säsong. Just nu ligger vi fyra poäng före resultaten för motsvarande antal matcher under säsongen 2019/20. Då hade vi spelat in 28 poäng på 14 omgångar, mot nuvarande 32 poäng. Och tittar vi strikt på poängsnitt hittills för alla SHL-lag så ligger Rögle i klar topp i den tabellen med 2,29 p per match. Tvåan Frölunda skuggar med två poäng per match i snitt, men i övrigt är det inget annat lag som ligger över två poäng.

Så trots att konkurrenterna har spelat match under Rögles ofrivilliga uppehåll, så har tabellplaceringen kunnat hållas någorlunda. Det är bara Örebro som har passerat oss i tabellen. Det ger såklart laget en både arbetsro och tid att metodiskt försöka arbeta sig tillbaka till formen man hade tidigare. En eller ett par förluster inledningsvis kommer inte att göra så stor skillnad för Rögles tabelläge. Det som sticker ut litegrann i Rögles första fjärdedel är att vi ligger där vi ligger, trots att vi spelat nästan mer än dubbelt så många matcher borta som hemma (nio borta och fem hemma).

Det innebär att vi hittills har spelat i princiop lika många bortamatcher som de andra lagen, men betydligt färre hemmamatcher. Vi toppar bortatabellen med 17 poäng, med Luleå som tvåa på 15 poäng. Serieledande Frölunda har endast mäktat med 12 poäng på tio matcher och ligger trea i bortatabellen. Med bara fem spelade matcher i Catena Arena ligger Rögle först på nionde plats i hemmatabellen – trots att vi då alltså vunnit samtliga hemmamatcher.

Nu ser jag verkligen fram emot en återstart och att vi återigen kan få lite kontinuitet i matchandet. Men sannolikt kommer det att bli hackigt i schemat även framöver, då vi får räkna med att fler lag kommer att behöva ta sig igenom en Covid 19-period. Just nui är det Örebro och Oskarshamn som pausat sina verksamheter. Sannolikt kommer även lag som Brynäs, Malmö, Skellefteå och Färjestad att drabbas så småningom och därmed föranleda fler rockader i spelschemat. Jag lutar allt mer åt att vi kommer att få se ett förkortat slutspel framåt våren, med bäst av fem matcher i serierna istället för bäst av. sju. Ett sådant beslut skulle ge ligan betydligt mer luft att spela med tidsmässigt. För jag är samtidigt övertygad om att säsongen kommer att spelas klar, även om tabellen kommer att halta hela vägen in i mål.

Önskar alla en fin helg!