Välj en sida

Djurgården upplevs av många som ett intensivt och hårt arbetande lag, och vi är nog ganska många som även känner att det är ett lag som brukar passa Rögle relativt dåligt. Men en titt i statistiken visar att vi de senaste två säsongerna gjort helt godkända resultat mot stockholmarna. Framför allt har vi varit framgångsrika på bortais, där vi tagit poäng i de tre senaste matcherna. Säsongen 2016/17 vann vi båda bortamatcherna och den här säsongen tog vi till slut en pinne i en match med mersmak.

Ser vi till den totala poängfördelningen lagen emellan de tre senaste säsongerna leder Djurgården överlägset, mycket beroende på att vi inte lyckades ta en enda pinne mot dem under säsongen 2015/16. Så poängställningen så här långt är 24-9 i Djurgårdens favör, men förhoppningsvis kan Rögle snygga till de siffrorna i kväll. Sett till resultaten de senaste matcherna lagen emellan, tror jag faktiskt att Rögle kan ha ett litet mentalt övertag och stor möjlighet att överraska igen på Hovet.

Men det är självklart tuffast tänkbara motstånd som väntar i kväll. Djurgården ligger för närvarande tvåa i tabellen, och är normalt sett mycket starka hemma på Hovet. Den här säsongen har man vunnit 13 av 18 hemmamatcher, så ska Rögle lämna Stockholm med poäng krävs det en insats i nivå med matcherna mot Brynäs och Växjö. Framför allt gäller det att matcha och gärna överträffa Djurgårdens arbetsmoral. Det gäller också att få hål på Adam Reideborn, som så här långt toppar SHL:s målvaktsliga med en räddningsprocent på 93,6%.

Rögle har tagit 12 av 15 poäng de senaste fem omgångarna, medan Djurgården har spelat in åtta poäng. Fördel det grönvita laget när det kommer till formen, alltså.

Rögles nycklar i matchen:

  • Arbetsmoralen. För att vinna mot Djurgården på Hovet måste man vara beredd att arbeta hårdare än hemmalaget och vinna de viktiga duellerna. Klarar Rögle av den delen, tror jag att det finns goda chanser till poäng i kväll.
  • Skottviljan. Generellt sett behöver vi skjuta mer och se till att ha trafik på mål. Vi ligger inte sist i ligan sett till skottvilja och skotteffektivitet, men här finns mycket mer att hämta. Vi har en tendens att välja passning före skott – inte minst i två mot en och tre mot två, där jag tror att ett skott i många fall vore ett bättre alternativ.
  • Disciplinen. Djurgården ligger på den nedre halvan i tabellen både vad gäller powerplay och boxplay, men ska vi kunna plocka poäng på Hovet bör vi nog hålla oss ifrån utvisningsbåset så mycket som möjligt. Sen gäller det så klart också att vi kan utnyttja de numerära överlägen vi själva eventuellt får.