Välj en sida

I eftermiddag tar sig ett brutet Rögle an Färjestad i Karlstad och oavsett hur det går kan vi vara helt säkra på att det vänder i någon form. Antingen lyckas Rögle bryta sin negativa förlusttrend och bygga vidare på segerraden mot just Färjestad (fem raka segrar inför dagens möte), eller så lyckas Färjestad bryta densamma via en hemmaseger. Inför matchen finns det väl inte mycket som talar för det förstnämnda, mer än att Rögle rent logiskt borde komma närmare en framgång för varje förlust.

Färjestad är ett mycket starkt hemmalag den här säsongen och har vunnit sju av åtta hemmamatcher så här långt. Enda förlusten hittills kom mot Växjö i omgång 13, där smålänningarna vann med 3-1. Man tappade också en poäng i premiären mot Linköping men i övrigt har man alltså gått rent. Rögle står alltså för en mycket tuff uppgift i eftermiddag och det enda som talar till vår fördel är väl just segersviten och det eventuella mentala övertag som detta kan medföra. Å andra sidan lär väl Rögles mentala styrka vara nere på bottennivåer just nu med tanke på de klena resultaten den här säsongen. Två trepoängare på 17 försök är ju inget som bygger självförtroende direkt.

Lägg sen till att Färjestad är ett av seriens bästa lag i numerärt överläge och att Rögle är näst sämst i boxplay, så blir inte uppgiften direkt enklare. Det vill till att Rögle håller sig på isen för att laget ska ha minsta lilla chans att plocka med sig någon poäng hem till Ängelholm. Jag förutsätter att Justin Pogge är tillbaka i kassen igen och att ledarstaben en gång för alla bestämmer sig för en förstemålvakt.

Rögles tre nycklar i matchen:

  • Försvarsspelet. För att åtminstone ge sig själva chansen att vinna så måste försvarsspelet sitta till hundra procent under 60 minuter. Vi har inte råd med den svajighet som präglat insatserna i tidigare matcher, där enkla misstag ofta avgjort till motståndarnas fördel.
  • Offensiven. Lagets ökade fokus på det defensiva spelet hämmar naturligtvis offensiven. Mot Örebro var det ganska tydligt att forwards var mer upptagna med försvarsarbetet än att skapa tryck i offensiven. Vi kan inte försvara oss till tre poäng utan måste även våga spela ut i offensiven när läge ges. Här handlar det om att hela tiden göra rätt avvägningar. Ett mål framåt på de nio senaste perioderna är naturligtvis för dåligt.
  • Boxplay. När man ser Rögles spel i numerärt underläge undrar man om det överhuvudtaget finns någon strategi och om laget verkligen  tränar på den här spelformen. Det ser inte bra ut i alla fall. Vi spelar ett passivt boxplay, med obefintlig press mot pucken. Ett tydligt exempel på detta var när Libor Hudacek i torsdags i lugn och ro tilläts plocka ner en högtflygande puck bakom mål, lägga den till rätta, titta upp och slutligen servera en ostörd Tom Wandell i slottet. Jag lovar att det inte hade hänt mot något annat lag än Rögle. Kvaliteten och spelet i den här spelformen måste upp avsevärt framöver!