Välj en sida

I lördags kuinde Rögle sätta punkt för grundseriespelet i SHL säsongen 2020/21. Man gjorde det med en viktig seger i “seriefinalen” mot ett lite rostigt Växjö, som innan lördagens match inte hade spelat tävlingshockey sedan den 11 mars. Men det förtar inte på något sätt Rögles prestation, som kändes både mer påkopplad och rejäl än vad vi sett i de senaste matcherna mot Linköping, Malmö och Leksand.

Med segern gav laget sig en liten chans att fortfarande kunna stå som seriesegrare när alla lag har spelat 52 matcher, även om chansen får anses vara just liten. Växjö har fyra matcher tillgodo och fem poäng att ta in på Rögle. Det skulle förvåna om de missar det läget, även om de har två tuffa matcher mot Frölunda och sen bortamöten mot poänghungriga lag som Malmö och Brynäs. Det är absolut inte bara att hämta hem poängen i någon av de återstående matcherna, så hoppet lever!

Oavsett hur det slutar måste vi ändå ge en guldstjärna till Rögles säsong så här långt. Vem hade trott att vi skulle göra en bättre säsong än 2019/20, då laget satte nytt poäng- och placeringsrekord för Rögle i den högsta serien? Jag gjorde det inte. På förhand såg tappen av Will, Curran och Brithén riktigt tunga ut och vi var många som kände att lagets samtliga lagdelar var något svagare på pappret den innevarande säsongen. Men då hade vi inte räknat med att vissa kvarvarande spelare inte bara skulle visa sig ta steg från förra säsongen till denna, utan snarare sjumilakliv. Jag tänker främst på Simon Ryfors, men det gäller ju till viss del även spelare som Samuel Jonsson och Eric Gélinás. I kategorin kan vi också räkna in Daniel Zaar som höjt sitt poängsnitt från 0,77 p/match till 0,96 den här säsongen, och som därmed är med och slåss om segern i den totala poängligan.

Tittar vi på poängfördelningen sett över hela säsongen, så har Rögle bara gått minus mot tre konkurrenter: Färjestad, Malmö och Leksand. I övrigt är vi på plus eller lika poängmässigt. Så här har vi presterat mot alla lag (Rögles poäng anges först):

Växjö: 7-5
Skellefteå: 9-3
Leksand: 4-8
Örebro: 7-5
Luleå: 9-3
Frölunda: 6-6
Färjestad: 5-7
Djurgården: 10-2
Malmö: 5-7
Linköping: 6-6
Oskarshamn: 12-0
Brynäs: 8-4
HV71: 10-2

Som det ser ut just nu så väntar alltså något av lagen Frölunda, Färjestad, Malmö eller Djurgården i en kommande kvartsfinal. Allt pekar på att det är de här lagen som spelar åttondelsfinalerna, även om det fortfarande finns en mikroskopisk chans för Frölunda att kravla sig förbi Luleå på plats sex i tabellen och för Linköping att ta sig förbi Djurgården. Malmö räknar jag kallt med kommer att ta de två poäng man saknar för att säkra åttondelen på sina tre återstående seriematcher. Vilket av lagen det blir avgörs dels av vår slutliga tabellplacering och dels av resultaten i åttondelsfinalerna. Ettan i tabellen möter det sämst placerade laget som avancerar från åttondelen medan tvåan får ta sig an det bäst placerade laget. I åttondelarna möts lag 7-10 samt lag 8-9.

Av de möjliga lagen skulle jag personligen föredra att möta Djurgården alternativt Linköping, beroende på vilket av lagen som slutar på plats tio till slut. Men det alternativet känns som minst sannolikt i skrivande stund. För att vi ska kunna möta något av de lagen måste dels Växjö gå bet på att ta minst fem poäng på fyra matcher och dels Djurgården eller Linköping vinna bäst av tre mot Frölunda. Har svårt att se att det senare skulle hända. Då återstår alltså Frölunda, Färjestad eller Malmö. Av de lagen skulle jag personligen föredra att möta Färjestad, även om vi har ett litet minus på dem den här säsongen. Det är ett spelande lag och den modellen brukar passa oss bättre än lag som är mer inriktade på att krymnpa ytor och spela fysiskt.

Även om seriespelet är värt en guldstjärna för Rögles del, så är det nog ändå så att det blir resultaten från slutspelet som till slut kommer att definiera hur vi grönvita supportrar ser tillbaka på den här säsongen. Lagets fina prestationer har skämt bort oss och defintivt skruvat upp förväntningarna i Nordvästra Skåne. Ett respass redan i en kvartsfinal skulle nog många betrakta som något av ett misslyckande, även om det för kluibben är ytterligare ett steg framåt totalt sett. Men att Rögle kommer vinna sin första riktiga slutspelsmatch sedan 1994, kan vi nog vara rätt säkra på. Om inget annat så hade vi i alla fall fått slut på det snacket också.

/////////////////////////

Om Röglesnack
Röglesnack är en supporterblogg som drivs helt ideellt. Ambitionen har hela tiden varit att hålla sidan reklamfri.

Vi som skriver här gör det vid sidan av våra ordinarie jobb, främst för att vi älskar Rögle men också för att bidra till ett ökat intresse för klubben i våra hjärtan.

Om du sätter värde på det vi gör och det innehåll vi levererar, får du gärna visa din uppskattning genom att swisha ett bidrag till 0703532540. Tack!