Välj en sida

Innan matchen ställde jag frågan om Rögle kunde bygga vidare på sin fina svit mot Örebro. Svaret lät inte vänta på sig, och efter en rakt igenom gedigen insats spelade Rögle hem eftermiddagens match med hela 6-1. På de två hemmamatcherna mot Örebro den här säsongen gör vi alltså 12-2 – imponerande! Och vilken första period av nyförvärvet Olle Liss, som med sina två mål såg till att ge hemmalaget en målmässigt viktig buffert inför de två avslutande ronderna. Efter Liss andra mål – som för övrigt var ett prickskytte av finaste märke – var det egentligen aldrig något snack om hur den här matchen skulle gå.

Liss ska på inget sätt ses som någon ersättare till Aaltonen, men personligen föredrar jag en spelartyp av hans sort framför en “glidare” som Aaltonen. På två matcher har han redan vunnit hemmapublikens kärlek, som bitvis skanderade “Ollé, Ollé, Ollé, Olle Liss, Olle Liss”. Skaplig start för dalmasen och en stjärna till sportchef Chris Abbott som tycks ha gjort ett fynd i detta sena skede av säsongen.

Rögle var ett nummer större än Örebro i alla moment och närkingarna har lite att fundera p inför fortsättningen. De har fortfarande en match till godo på Mora, Rögle och Karlskrona, men lyfter man inte sitt spel radikalt finns det stor risk att det blir kval längre fram i vår. Nu har man sju raka förluster. I nästa match väntar Karlskrona hemma och det vill nog till att de bryter trenden i den matchen om de vill vara med och slåss om platserna 11-12 framöver. För Rögles del var det en match som lovar gott för fortsättningen. Enda orosmomentet var att Bryan Lerg inte kom till start i den tredje perioden, men förhoppningsvis var det bara en säkerhetsåtgärd inför matchen på måndag.

Nu väntar Malmö på bortais på måndag kväll och det ska bli väldigt spännande att se om Rögle kan bygga vidare på det fina spelet som man visat upp i de två senaste matcherna. Det känns som om det är hög tid att städa bort det där bortaspöket nu, och göra en riktigt bra match i 60 minuter. En vinst mot Malmö – som i princip haft problem på hemmaplan hela säsongen – hade varit perfekt med tanke på den fortsatta kampen i botten av tabellen. Och vem vet, om Brynäs och Luleå samtidigt skulle förlorar sina matcher kan Rögle nästan ha häng på en play in-plats. Givetvis önsketänkande, men det är fortfarande 27 poäng kvar att spela om… Men att ta in 14 poäng på nio omgångar, ska bara inte vara möjligt.

Rögles tre stjärnor:

• Olle Liss. Vilken start han fått på sin SHL-karriär! Fyra poäng på två matcher och en starkt bidragande orsak till dagens seger. Först kämpar in det viktiga 1-0 målet och sen prickskjuter han in 2-0 med bara fyra sekunder kvar av första perioden. Snacka om viktiga och avgörande mål.
  • Edwin Hedberg. Formen tycks vara på väg uppåt och Hedberg känns allt mer aktiv i spelet, både med och utan puck. Kan han slipa bort lite “kanter” – bland annat att bättre avvägningar och att ibland slå en passning istället för att alltid försöka dribbla sig fram till mål – lär han bli giftig i de avslutande omgångarna.
  • Simon Ryfors. Gjorde en av sina bättre matcher för säsongen. Vågar hålla i pucken i både anfallszon och i egen zon, och växte säkert av det rykande färska kontraktet med Rögle BK. Kan bli en viktig pjäs i Abbotts fortsatta lagbygge.