Välj en sida

Fågel, fisk eller mittemellan? Det tycker jag är Röglefrågan för dagen. Att vi under säsongen pendlat en del mellan dessa epitet är starkt kopplat till Silly Season 18/19, att byggnationen ingalunda gick som på räls från start och att vi putsat på bygget ända inpå transferfönstrets stängning den 15:e februari. Självfallet tar det då längre tid att hitta rätt med hierarki, konstellationer och kemi.

I onsdags mot Färjestad brände vi ännu ett läge att komma ikapp topplagen ordentligt. Ville vi för mycket? Var vi för nervösa och tyngda av stundens allvar? Klantade vi oss och gick bort oss av den anledningen? Var vi mentalt trötta? Orkade inte ladda om för en fjärde seger i rad? Pallade vi inte trycket från egna och andras förväntningar? Var vi kanske lite stöddiga och trodde vi skulle leka hem en seger mot serieledarna utan att behöva vara noggranna? Eller så gjorde helt enkelt små förändringar i tre enheter att vi kom av oss lite?

Det kan mycket väl varit lite av en blandning. Kanske en nyttig näsbränna, mot bakgrund av nio lite för enkelt införskaffade poäng efter uppehållet och en stundande slutspurt på nio omgångar? Men nu gäller det att bestämma sig! Det finns knappast utrymme för fler dylika felsteg om vi ska likna en fågel efter 52 omgångar. För att kunna flyga in bland topp sex måste vi ha en övertygande hemmaseger mot Mora. Vi ska kunna vara spelförande lag, inte minst mot ett bottenlag i vår hemmaborg, utan att vara vara generösa, bjuda på dräll, misstag och spelvändningar. Det måste gå att dominera, med snabbt spel och stort puckinnehav på ett relativt säkert och tryggt sätt, med kloka beslut och bra passningsspel. Självklart måste vi kunna hantera förväntningar och press. Annars blir det svårt att bita ifrån sig i ett slutspel, likaså flaxa in bland topp sex.

Liknelsen av en fisk var inte relevant mycket längre än elva omgångar. Visst, det är fortfarande jämnt i mitten av tabellen. Men efter i 32 omgångar nu har vår trend varit bättre än de flestas. Känslan är att främst Brynäs och Linköping löper risk att få simma i “Ingenmansland”. Kanske blir till och med båda till slut infångade av Örebro? Denna omgång ger oss en tydlig vink.

Självfallet lägger vi oss inte utan strid i racet med kanske främst Växjö, Skellefteå och vår lokale rival i söder om topp sex! Men mest troligt är väl likväl “mittemellan-alternativet”, Play-in, dvs åttondelsfinal. Och vi ska komma ihåg att det vore den största framgången klubben i så fall haft på 25 år! Inte sedan dess har vi fått uppleva ett slutspel. Nu är det dags! Och väl där kan naturligtvis allt hända!

Kanske får Rögle ihop alla pusselbitarna riktigt ordentligt lagom till dess? Gelinas kan vara något av den enda pusselbit jag egentligen saknade i somras. Allt har ingalunda gått på räls sedan dess. Synd att Sjögrens rehab inte gick fortare, att Ahnelöv inte kom tidigare och mindre rostig, att Thomas inte fungerade och att Anderson gick sönder direkt. Många tuffa motgångar från start. Men man kan aldrig få allt och laget har likväl utvecklats och vuxit enormt! Så till den grad att Ludvig, Ken och Christoffer under resans gång fallit bort i konkurrensen.

Mingoia och Carey har emellertid fyllt i fint. Och mot HV71 kändes det faktiskt äntligen som hela forwardssidan hittat precis rätt. Alla hade då funnit sin plats i hierarkin och kemi med sin enhet. Alla kunde äntligen bidra, nästan samtidigt, eller i alla fall matcherna efter varandra. Någon, som Liss, får då finna sig i att vara extra joker på läktaren. Erik är en utmärkt förste reserv.

Jag förväntar mig att det tar ytterligare några matcher innan även backsidan fått sin slutliga hierarki och utformning helt på plats. Nu kan vi bara hoppas att Gelinas relativt snabbt får ihop det med någon och samtidigt och tillsammans med alla andra, främst Curran, Schira, Ahnelöv och Bertov och därefter den eller de av Jonsson, JW, Alen och Bondesson som behagar övertyga. Youds lär i alla fall inte spela mer. Pogge får kanske ge Kolppanen en sista chans mot Mora? Men sedan ska helst någon av dem ställa sig tryggt och konsekvent på huvudet, match efter match.

I skrivande stund har jag fortfarande hopp om en liten flygtur redan denna säsong. Men det förutsätter att det mesta blir rätt från och med nu. Special teams måste fortfarande upp! Så också tränarnas matchning. Se t.ex till att rätt spelare finns på banan i utsatta lägen och i boxplay. In med de två, ibland de tre bästa tekarna och se till och vinn tekningar oftare just i Special teams osv.

I nästa text för jag en diskussion om hur Chris kan tänkas försöka bygga för att ytterligare öka chanserna för en flygtur kommande säsong.