Välj en sida

Ett ringrostigt Rögle startade om seriespelet genom att relativt enkelt besegra ett ganska blekt HV71. Rögles ringrost höll i sig under en dryg period, men en bit in i andra perioden la de grönvita in en högre växel och drog ifrån HV både spel- och målmässigt. Segern var helt odiskutabel och HV:s heta chanser var lätt räknade sett över 60 minuter. Matchen gav säkert Rögle en hel rad med sköna kvitton, inför den intensiva matchperiod som nu väntar. Om Cam Abbott drömde om en perfekt omstart, så måste det varit något i stil med hur matchen mot HV71 utvecklade sig.

  • Ett stort målmässigt övertag relativt tidigt i matchen. Det gjorde att staben kunde rulla på sju backar och fyra kedjor, och ingen spelare behövde överbelastas.
  • Bra utdelning i powerplay, med två mål på tre försök.
  • Ett 100-procentigt boxplay, även om jag personligen tycker att boxen fortfarande är för passiv i försvarsspelet.
  • Fyra kedjeformationer som tycktes kugga i varandra på ett bra sätt. Rockaden att flytta tillbaka Bengtsson som center kändes lyckad, även om det finns mer att hämta både från Anton och den här kedjan.
  • Tambellini kändes pigg och tog många offensiva initiativ. Det lovar gott för fortsättningen!
  • Gjorde inte Mattias Sjögren sin bästa match den här säsongen? Det verkar som om uppehållet gjort honom gott. Hans skridskoåkning och tajming kändes bättre än på väldigt länge. Positivt!

I en haltande tabell ligger Rögle nu tvåa med 35 inspelade poäng på 15 matcher. Faktum är att det är en av de bättre starterna i SHL de senaste tio säsongerna. Det sätter Rögles insats och nuvarande nivå i ett mycket intressant perspektiv. Sedan säsongen 2010/11 är det bara två lag – Luleå och Frölunda – som mäktat med fler poäng på 15 omgångar än vad Rögle gjort nu 2020/21. Så här har tabellettans poäng varit efter 15 omgångar de senaste tio säsongerna:

2010/11: Luleå, 36 poäng
2011/12: Skellefteå, 30 poäng
2012/13: HV71, 34 poäng
2013/14: Skellefteå, 31 poäng
2014/15: HV71, 32 poäng
2015/16: Frölunda, 40 poäng
2016/17: Karlskrona, 33 poäng
2017/18: Färjestad, 33 poäng
2018/19: Djurgården, 28 poäng
2019/20: Örebro, 31 poäng

Det intressanta med den här sammanställningen är att det endast vid ett tillfälle hänt att ledaren efter 15 omgångar också stått som slutsegrare när tabellen summerats efter 55 omgångar. Den bedriften klarade Skellefteå säsongen 2013/14, då man var tämligen överlägsna sina konkurrenter och även tog hem SM-bucklan till slut efter 4-0 i matcher mot Färjestad i finalserien.

Min poäng med den här sammanställningen är att vi inte ska flyga iväg allt för mycket ännu. Det är fortfarande tidigt på säsongen, och ryckigheten i spelschemat kan nog leda till både djupare svackor och fler ologiska resultat ju längre in på säsongen vi kommer. Men just nu känns Rögle som en grönvit maskin som ställer rejäla frågor till sina motståndare i varje match; “Ska ni slå oss, så får ni verkligen prestera på ert max – vi tänker inte ge bort något överhuvudtaget”.

Nu väntar två förväntat tuffa bortamatcher och sen ett hemmamöte mot Växjö på söndag eftermiddag. Linköping tycks ha vaknat till liv efter en bedrövlig inledning på säsongen, så där lär vi inte få något gratis heller. Och sen ett revanschsuget Frölunda på lördag i Göteborg. Något säger mig att det är precis sådana här matcher som denna upplagan av Rögle älskar att spela. Inte minst måste sex raka segrar mot Frölunda locka lite extra…

Foto: Bildbyrån