Välj en sida

Ryktena om att Jonas Ahnelöv kommer att spela sin ishockey för Rögle BK i vinter tog återigen fart under söndagen. Pålitliga källor hävdar att han under söndagen var på besök i Lindab Arena för slutförhandlingar samt för att ta en närmare titt på vad som eventuellt kommer att bli hans nya arbetsplats. Besöket visar naturligtvis att parterna återigen närmat sig varandra, efter det att Rögle för ett par veckor sedan backade på grund av en allt för hög prislapp. Som jag skrev i samband med de uppgifterna, så kan det ju vara så att Ahnelöv överskattat sitt nuvarande marknadsvärde efter en lite strulig säsong i KHL.

Skulle allting falla på plats till slut, så kan Ahnelöv vara precis den pusselbit som jag anser fattas i det nuvarande lagbygget. Även om Rasmus Sandins vara eller inte vara i Rögle fortfarande är höljt i dunkel, menar jag att en back som Ahnelöv tillför både viktig bredd och spets. På SHL-nivå vet vi sedan tidigare att Ahnelöv kommer att kunna leverera på en både hög och stabil nivå, och vid sidan av Craig Schira vara en bärande back som loggar över 20 minuter per match. Och skulle Rasmus Sandin återansluta efter NHL-campen i Toronto – vilket vi är många som både tror och hoppas – kan Chris Abbott förhoppningsvis sitta rätt lugnt i båten vad gäller lagbyggets backsida.

Här finns just nu gott om offensiva kvaliteter, men desto fler frågetecken vad gäller den defensiva stabiliteten. Vi vet inte riktigt var vi har spelare som Youds, Williamsson och Curran när det gäller spelet i egen zon. De två förstnämnda blandar och ger i defensiven och jag är inte helt övertygad om att de är en “perfect match” tillsammans. Var för sig hade de kanske passat bättre ihop med en Ahnelöv, Bibic eller Bertov? Den senare vet vi inte riktigt heller var han står kvalitetsmässigt, även om han gjort en hel säsong i SHL tidigare (i ett hopplöst bottenlag) och har en lyckad säsong i Hockeyallsvenskan bakom sig. Kan bli både flipp och flopp, eller något mittemellan.

När det gäller Kodie Curran har han under träningsmatcherna bitvis visat att han är en skicklig hockeyspelare, men det ser ut att gå väl sakta och alltför ofta spelar han på chans i egen zon. Det håller såklart inte när allvaret väl drar igång i SHL.

Curran var en stor succé för Storhamar förra säsongen, där han långa stunder briljerade och dominerade med sin puckskicklighet och kreativitet. Defensivt svajade det bitvis även i den norska ligan, men på den nivån som gäller i Norge går det hyfsat att överleva som back ändå. Frågan är om Cam Abbott kan få Curran att ändra spelstil för att bättre anpassa sig till SHL-hockeyn? Enligt uppgift inledde han ganska trögt även i Storhamar för att växa in i kostymen efterhand, samtidigt som tränarstaben tillät honom att spela sitt spel fullt ut. Det tror jag inte kommer att hända i Rögle i vinter, även om det var en vinnande melodi för Storhamar. Samtidigt tror jag att det är en typ av spelare som växer med förtroende och helt klart har Curran kvaliteter som kommer att vara användbara i SHL. Det gäller bara att han själv och tränarna kommer fram till hur de ska användas på bästa tänkbara sätt.

Så en frisk och motiverad Jonas Ahnelöv skulle bli ett utmärkt och värdefullt tillskott till säsongens Rögle, det är jag helt övertygad om. Dels skulle det spetsa till defensiven, dels ökar det konkurrensen och bidrar till en värdefull bredd. Skador kommer alltid att komma och då krävs det att man är väl rustad i truppen. Och skulle Sandin försvinna iväg, skulle jag vilja hävda att det är rent nödvändigt med en backvärvning. Det blir spännande att följa om Ahnelöv är den pusselbit som just nu saknas. Vad tror ni?