Välj en sida

Det har bara gått åtta matcher sedan Cam Abbott klev in som huvudtränare för Rögle. På den här extremt korta tiden har han lyckats att både väcka liv i laget och skapa ett mer vägvinnande spel. På de 18 matcherna innan Cam blev tränare lyckades Rögle ta 11 poäng, vilket ger ett snitt på 0,6 poäng per match. På de åtta matcherna med Cam som tränare har vi tagit tio poäng, viket ger ett snitt på 1,25 poäng per match. Poängsnittet har alltså mer än fördubblats under Cam Abbotts ledning, vilket ger gott hopp för resterande delen av säsongen.

Som jag skrev i ett tidigare inlägg behöver poängsnitt upp till åtminstone 1,4 för att vi ska klara av att ta oss upp på säker mark, och med tanke på den snabba förbättring som firma Abbott & Abbott lyckats åstadkomma, tror jag faktiskt att det är fullt realistiskt att klara det. Måste erkänna att det kändes mer eller mindre ouppnåeligt när jag skrev det, inte minst med tanke på hur spelet och resultaten sett ut under väldigt lång tid. Jag – och många med mig – trodde inte att det skulle vara möjligt att få en så pass snabb resultatmässig förbättring efter mer än en säsongs lång kräftgång.

Vi går dessutom in i andra halvlek av SHL-säsongen 2017/18 med en delvis förnyad backbesättning. Ben Youds har kommit in och idag blev det klart att Janne Jalasvaara också ansluter till laget. Den senare har i första hand skrivit ett kontrakt för december, men jag skulle bli förvånad om det inte förlängs över resten av säsongen. Pratade med en spelare idag som spelat både med och mot honom, och han lyfte framför allt fram Jalasvaaras styrka i den egna zonen och i spelet framför eget mål. Det låter som egenskaper som Rögle är  stort behov av. Samtidigt lämnar Almen Bibic, som i fortsättningen kommer att spela i Linköping.

Personligen ser jag det som en nödvändig rockad för att Rögle ska komma vidare i utvecklingen. Almen passar inte in i den typen av spel som Chris och Cam Abbott vill spela, och det är möjligt att han kan få större utväxling av sin spelstil i ett lag som Linköping. Det är bara att önska lycka till och tacka för de insatser han gjort för Rögle BK under sina år i klubben.

Jag skulle inte heller bli förvånad om det kommer fler nyheter i lagbygget under det stundande uppehållet. Det cirkulerar mycket rykten just nu och det kommer tips om både den ene och den andre spelaren. Det är alltid svårt att värdera trovärdigheten i olika rykten, men ofta “ingen rök utan eld” som man brukar säga. Hursomhelst känns det fantastiskt kul med ishockey och Rögle igen, och jag hoppas innerligt att klubben får betalt för sitt mod och sin handlingskraft i form av stigande publiksiffror. Därför känns det känns helt perfekt att ha en omstart den 19 december med ett hett derbymöte mot Malmö. Allt annat än en full Lindab Arena vore en stor besvikelse.