Välj en sida

SHL-säsongen 2017/18 har snart kommit halvvägs och för Rögles del är utgångsläget exakt detsamma som vid motsvarande antal omgångar förra året. Precis som då hade vi spelat in 18 poäng på 24 matcher, vilket ger ett poängsnitt på 0,75 p/match.  Naturligtvis ett allt för lågt snitt för att kunna undvika någon av platserna 13-14 och  därmed behöva sätta sin SHL-existens på spel i ett mycket osäkert kvalspel.

På de återstående 28 matcherna förra året höjde vi oss något och fick till slut ihop 29 poäng, trots en närmast historiskt lång svacka i januari-februari med 13 raka matcher utan seger. Jag har svårt att se att vi kommer få se något liknande den här säsongen, vilket borde kunna innebära ett poängmässigt lyft under återstoden av årets säsong.

För att undvika kvalspel tror jag att Rögle måste ligga på ett poängsnitt på minst 1,4 per match, vilket skulle resultera i 57 poäng när serien är färdigspelad. Det borde vara tillräckligt för att ta minst plats 12. Mora får ses som den främsta konkurrenten om den här åtråvärda platsen och i nuläget har de ett poängsnitt på 1,17. Det är jag tveksam till att de kommer klara av att hålla serien ut. Både Mora och Karlskrona lever högt på en stark defensiv i kombination med en bra förstamålvakt. Det brukar normalt sett vara svårt att hålla samma intensitet och skärpa under en hel säsong när man bygger hela sitt spel på att främst försvara sig. Se bara Karlskrona i fjol, som mer eller mindre rasade samman efter juluppehållet.

Men om vi kalkylerar med att Mora mäktar med att ta en poäng i snitt på sina 29 återstående matcher, så landar de på en slutpoäng på 56 poäng. Enligt räkneexemplet ovan blir Rögles slutpoäng 57 om man klarar av att nå en snittpoäng på 1,4, vilket alla förstår kommer bli en extremt tuff utmaning. Så det vill till att laget höjer sig rejält i kombination med att Mora inte klarar av att hålla samma nivå som hittills. Karlskrona tror jag kommer att ha ungefär samma utveckling som förra säsongen och därför placerar jag dem på sista plats efter 52 spelade omgångar.

Med ovanstående i minnet vill det alltså till att Rögle börjar stapla trepoängare på hög, inte minst för att ha lite sparkapital när vi snart kliver in i den ur grönvita ögon normalt sett dystra månaden januari. Resten av säsongen börjar redan på torsdag mot HV71 och det hade suttit fint med ett poängsnitt på tre efter första ronden av totalt 28…