Välj en sida

Inför säsongen hade Rögle ett gyllene tillfälle att rida vidare på den framgångsvåg som präglat klubben de senaste åren. Leveransen från de grönvita har varit både stabil och imponerande. Vi har fått uppleva en SM-final, blivit Europamästare genom att vinna CHL och även spelat hem en serieseger i SHL. Lägg sen till förra säsongens semifinal i slutspelet och en stark andraplats i tabellen under säsongen 2020-21. Framgångarna har varit många, vilket skapat ett starkt momentum av intresse och engagemang för klubben.

Sponsorer har mer eller mindre stått i kö för att få vara med på den fortsatta resan och till säsongen 2022-23 sålde Rögle fler säsongskort än någonsin tidigare. Jag tror därför att många förväntat sig en vidare satsning mot det där efterlängtade SM-guldet. Elva omgångar in i säsongen kan vi konstatera att det där guldet just nu känns avlägset, och att det positiva momentum som skapats de senaste åren kanske är på väg att glida Rögle ur händerna.

Vi är många – både supportrar och sponsorer – som stöttar Rögle i med- och motgång. Oavsett resultaten på isen. Men det finns också en kategori som väljer att lägga sina pengar på annat om förväntningarna på segrar och glädjeyra inte motsvaras. Inte minst i dessa bistra tider av stigande inflation och höga energipriser. Och de som absolut måste välja mellan att exempelvis gå på bio med familjen eller att gå på match i Catena Arena, kanske väljer filmen eftersom det just nu är ett säkrare underhållningsvärde än det som Rögle har att erbjuda på isen för tillfället.

Så här långt kan vi konstatera att Rögle är ganska långt ifrån att motsvara de höga förväntningar som byggts upp, både av klubben själv och av de positiva resultat som vi blivit bortskämda med de senaste säsongerna. Två trepoängare på elva omgångar är helt enkelt för dåligt för ett lag som säger sig aspirera på en SM-titel och som därmed identifierar sig som ett topplag. Det är i och för sig ännu tidigt på säsongen och mycket kan fortfarande hända, men tendenserna är allt annat än positiva. Både spelet och resultaten haltar, och vi som tidigt flaggade för en svag centeruppsättning och brist på starka ledare efter Sjögrens sorti, har tyvärr fått våra farhågor besannade. Lägg sen till att det saknas spets och erfarenhet på backsidan, där det just nu råder vissa oklarheter vad gäller hierarki och sammansättning.

En positiv spiral kan snabbt vändas till en negativ dito, Jag skrev följande i ett inlägg i augusti:

“Man ska komma ihåg att Rögle under stora delar av förra säsongen var något av en humla. Vår underliggande statistik motsvarade egentligen inte utdelningen vi fick i matcherna och därmed inte heller topplaceringen i tabellen. Samtidigt var vi ett av ligans mest effektiva lag, vilket gjorde att vi trots det kunde ta hem både en serieseger och en CHL-titel. Kanske kommer det en baksmälla nu? Allt för höga förväntningar i kombination med uteblivna resultat, kan snabbt skapa en negativ spiral som kan vara svår att ta sig ur när säsongen väl dragit igång. Men som sagt, än är det för tidigt att dra några slutsatser om den här upplagan av Rögle, även om det finns fog för en viss oro inför SHL-starten.”

Det vill nog till att Chris Abbott & Co snarast skakar fram några ess ur rockärmarna för att Rögle inte ska tappa både mark i tabellen och publik på matcherna. Vi står med en utbyggd Catena Arena, som behöver vara fullsatt eller åtminstone välfylld i match efter match för att klubbens uppsatta budget ska kunna hållas. Den stora frågan är varför Rögle riskerar att förlora det positiva momentum som byggts upp genom ett ofullständigt lagbygge..?

Foto: Rögle BK