Välj en sida

Jaha, då var vi i samma situation ännu en gång. Vi var nog många som hoppades slippa en tung säsongsstart i år men så här långt ser det ut på ungefär samma sätt som de senaste inledningarna under SHL-sejouren. Suck!

Att förlora borta mot Skellefteå och Djurgården – i deras respektive hemmapremiärer – är inte så mycket att säga om. Det handlar väl mer om sättet man förlorar på i så fall, där det funnits stora brister i framför allt strukturen och spelet med puck.

Av olika skäl har jag inte kunna blogga om de senaste matcherna och Djurgården-matchen såg jag bara fragmentariskt. Jag hade förhoppningar om att laget skulle kunna ta sig samman och vinna hemma mot Brynäs för att direkt avfärda alla tvivel efter de två inledande förlusterna, men istället gjorde man en mycket blek insats inför ett i det närmaste fullsatt Lindab Arena. Efter den matchen måste det ringa i alla varningsklockor i Rögle-lägret, inte minst när det gäller spelet i special teams.

Att ha en uppklarningsprocent på cirka 30 i box play, är rent ut sagt uselt. Har man överhuvudtaget tränat den här spelformen, är ju en både relevant och motiverad fråga att ställa? Har man ens någon strategi för hur man ska spela med en man mindre? Just nu ser det tyvärr inte ut så i utförandet.

Vi var många som drogs med i de positiva tongångarna inför säsongsstarten och försäsongen rullade på bättre än tidigare. Vi mötte dessutom starkare motstånd generellt sett än under tidigare försäsonger, och resultaten pekade trots allt i en positiv riktning. Men jag har i några inlägg flaggat för att laget är sårbart och att man utan pjäser som Mattias Sjögren, Matt Anderson och Rasmus Sandin är både oprövade och orutinerade. Jag skrev redan den 29 augusti en fråga om årets Rögle är fågel eller fisk, och så här långt har det mer sett ut som om man tagit sig vatten över huvudet än att man nått himmelska höjder. Jag har också varit mycket tveksam till de offensiva uttalanden som den sportsliga ledningen har gjort vid upprepade tillfällen, och undrat om det verkligen finns täckning i truppen för de högt satta målen.

Men nu är vi där vi är och det börjar bli dags för Rögle att komma in i matchen. Frölunda ikväll blir en rejäl utmaning, inte minst med tanke på att det säkert finns många spelare i hemmalaget med stukat självförtroende och en tilltufsad självbild. Det som oroar mig mest är att de så viktiga spelformerna i numerärt över- och underläge sett så ostrukturerade och undermåliga ut. Det vill till en rejäl nivåhöjning här för att vi ska kunna ta poäng ikväll. En vinst skulle ge lite andrum inför nästa veckas derby mot Malmö. Att komma till den matchen med fyra raka förluster, skulle naturligtvis vara mycket olyckligt.

Ska vi se något ljus i det gröna mörkret, så är det faktiskt som så att vi börjat den här säsongen något bättre än den förra. Då hade vi 3-17 i målskillnad efter tre omgångar, mot 3-14 nu. Alltid något! I den fjärde omgången i fjol kom den galna derbymatchen mot Malmö, där vi vann med 8-7 efter förlängning. Då dröjde det faktiskt ända till den 17 oktober innan laget tog den första trepoängaren. Låt oss hoppas att den kommer redan ikväll för årets upplaga av Rögle. Men då krävs det en betydligt bättre och mer homogen insats än mot Brynäs senast.

Rögles tre nycklar i matchen:

  • Special Teams. Här måste vi helt enkelt bli betydligt bättre. Så här långt har vi varit direkt svaga i de här spelformerna, inte minst i box play. Att släppa in mål i två av tre numerära underlägen, lär inte ge många poäng i den här serien…
  • Lagspelet. Just nu har vi inga spelare som kan avgöra matcher på egen hand. Då måste laget fungera bättre som enhet, och det lagspelet har vi inte sett röken av hittills. Det gäller att hitta tillbaka till den intensitet som man hade under många försäsongsmatcher, där man jobbade tillsammans både offensivt och defensivt.
  • Målvaktsspelet. Varken Pogge eller Kolppanen har briljerat – samtidigt som de fått minimalt med hjälp av sina utespelare – så målvaktsvalet blir en delikat uppgift för tränarstaben. Jag gissar på att Pogge får en ny chans att visa att han ska vara etta. Det vill nog till att han stänger igen buren för att det ska bli en seger ikväll.

Inbördes möten

Precis som många andra etablerade SHL-lag, så har Frölunda ett massivt övertag mot Rögle i inbördes möten de senaste säsongerna. På totalt tolv möten har Rögle endast vunnit två matcher och förlorat tio. Noterbart är att alla matcher avgjorts under ordinarie tid. I säsongsstarten i Scandinavium 2015/16 var det nära att det blev 1-1 efter full tid, men då tappade Oscar Dansk in ett enkelt skott med cirka 15 sekunder kvar att spela av matchen.

10/2 2018: Rögle-Frölunda 3-4
21/12 2017: Frölunda-Rögle 3-2
28/11 2017: Rögle-Frölunda 4-3
23/11 2017: Frölunda-Rögle 5-1
4/3 2017: Frölunda-Rögle 3-1