Välj en sida

I morgon spelar Rögle sin femte träningsmatch den här säsongen och att döma av hur laget ställde upp på den sista riktiga träningen inför matchen, blir det ett högst mediokert lag som tränare Cam Abbott ställer på benen. Ingen Mattias Sjögren, ingen Matt Anderson, ingen Lucas Elvenes, ingen Alen Bibic och ingen Daniel Bertov.

Det här visar hur sårbart årets Rögle är och det behövs inte särskilt många frånfall för att intrycken ska gå från fågel till fisk. Att Matt Anderson inte skulle ansluta förrän i slutet av september har vi i princip vetat om sedan värvningen blev klar, men att en nyckelspelare som Mattias Sjögren också skulle vara ett högst osäkert kort de inledande omgångarna är tyvärr en negativ överraskning. Det här måste Chris Abbott ha känt till när kontraktet med Mattias skrevs och i min bok är det högst tveksamt att skriva ett långtidskontrakt på de premisserna. Visst, Sjögren är en viktig symbol och något av en ikon i Rögle-kretsar, men vad hjälper det om han inte är i speldugligt skick och kan hjälpa klubben att ta nästa steg?

Om det här skulle vara vårt premiärlag, skulle jag vara orolig på allvar. Det känns väldigt “allsvenskt”, för att uttrycka det milt. Dessutom lär inte Rasmus Sandin vara tillgänglig den 15 september, så där har vi med stor sannolikhet ytterligare en försvagning. Jag vill absolut inte vara negativ innan allvaret ens har startat, men med tanke på förhandssnacket har bröderna Abbott på egen hand byggt upp stora förväntningar på årets upplaga av Rögle. Och medierna har inte varit sena att hänga på, men frågan är om det verkligen finns täckning för den här optimismen för tillfället? Jag tycker faktiskt inte det.

I truppen finns många oprövade kort på SHL-nivå och vi vet alla att det brukar ta ett antal omgångar att anpassa sig till tempo, spelskicklighet och spelsystem. Vi har dessutom tuffast tänkbara start, med Skellefteå och Djurgården borta i de två inledande omgångarna. Jag hade hoppats att Chris Abbott hade kompletterat truppen med en skicklig och etablerad tvåvägsback vid det här laget, men just nu finns det ingenting som tyder på att det skulle ske innan premiären.

Det vill verkligen till att spelare som Christian Thomas, Kodie Curran, Christoffer Bengtsson och Daniel Zaar levererar på högsta tänkbara nivå från start. Vi får också hoppas att en spelare som Olle Liss kommer igång i samma stil som när han anslöt till Rögle i slutet av förra säsongen. Hittills har det sett ganska trögt ut för Liss och kanske tynger förväntningarna hårt på hans axlar. Ganska förståeligt, i så fall. Hans resa förra säsongen var i det närmaste osannolik och att det skulle kunna komma en reaktion känns ganska logiskt, trots allt.

Det ska bli väldigt spännande att se hur vi står oss mot SHL-kollegan Linköping, som troligtvis inte är lika vassa och gedigna som HV71. Oavsett, så hoppas jag att vi får se ett mer påkopplat och homogent Rögle än vad som var fallet i den senaste träningsmatchen. Den var inget annat än ett stort orosmoln vad gäller kvalitet, spel, passningar och tempo. Det krävs en rejäl uppryckning om de högt ställda förväntningarna ens ska vara i närheten av att infrias…