Välj en sida

Ikväll bryter Rögle BK historisk mark. För första gången i klubbens historia spelar man en semifinal i ett SM-slutspel. Det är en milstolpe som alla vi som följer Rögle ska vara oerhört stolta över att ha uppnått och förhoppningsvis kan vi fortsätta att skriva historia i några veckor till den här säsongen. För motståndet väntar ett betydligt mer slutspelsrutinerat Skellefteå, med ett antal hundra fler slutspelsmatcher i truppen än vad Rögle har. Vilken betydelse det har i praktiken är svårt att säga – jag personligen tror att det finns tillräckligt med rutin och slutspelsvana i dagens Rögle för att just den biten ska spela någon direkt avgörande betydelse för matchseriens utgång. Hockey är hockey, och spelare på den här nivån vet vad som krävs för att vinna i ett slutspel.

Skellefteå, som alltså till slut lyckades eliminera rivalen Luleå i bäst av sju matcher. De gulsvarat var riktigt illa ute efter en dålig insats i match fem och sen underläge med 0-2 på bortais i match sex. Men mman lyckades krångla sig ur Luleås grepp och när den matchen väl var vänd till Skellefteås fördel, var det aldrig något snack om saken. Luleå såg allt tröttare ut och deras backar hamnade ständigt i tidsnöd av högt pressande Skellefteå-forwards.

Enligt uppgift är Rögle skadefria och har tränat på bra sedan den avslutande matchen mot Frölunda. Röglesnack fick en snabb avstämning med målvaktscoachen Magnus Wennström inför den första semifinalen.

Hur har tiden sedan kvartsfinalen sett ut för er del?
Vi tränade först två dagar efter serien mot Frölunda. Sen tog vi några dagar ledigt och har nu tränat tre dagar den här veckan inför kvällens match, säger Magnus.

Vad behöver ni främst lyckas med för att kunna rubba Skellefteå?
– Vi behöver spela med bra fart samt fortsätta göra de saker somvi gjorde bra mot Frölunda, som exempelvis att sätta det fysiska spelet och att vinna de viktiga kamperna på isen.

Mindre marginaler i kortare serie
Till skillnad från serien mot Frölunda är det alltså bäst av fem som gäller i semifinalen. I en serie bäst av sju finns det lite större utrymme för att ha en dålig kväll och ändå ha tid att reparera den eventuella skada som då sker. Som exemeplvis Skellefteås femte match i serien mot Luleå, som var ett riktigt bottennapp från västerbottningarna (1-5 till Luleå). Den marginalen finns inte riktigt i en kortare serie, och det kommer att vara mer tillfälligheter som blir avgörande för vilket lag som till slut tar sig vidare till finalspelet.

Men Magnus Wennström och hans kolleger har valt att inte lägga fokus på omständigheter och förutsättningar som de inte kan påverka. Allt fokus ligger på den egna prestationen och det som laget själva kan påverka.

– Vi har valt att inte lägga någon större värdering i att det är bäst av fem i semifinalen. Det är det vi får förhålla oss till och inget som vi kan påverka, avslutar Magnus.

Det kommer att behövas ett hårt jobb och ett ika disciplinerat spel som mot Frölunda för att Rögle ska kunna rå på Skellefteå. Att det finns tillräckligt med kvalitet i Rögle till att besegra Skellefteå är odiskutabelt. Det handlar mer om att komma upp i rätt nivå och att Abbott & Co lyckas vinna den taktiska coachkampen på bänken.

Låt spelet börja!

Foto: Rögle BK/Lasse Mauritzson