Välj en sida

Det kommer rapporter om att Rögles tänkta förstemålvakt Ville Kolppanen gör framsteg i sin rehabilitering efter hjärnskakningen som han ådrog sig under försäsongen, och att han sakta men säkert närmar sig en comeback på isen. Det innebär att Rögle snart står med tre målvakter i truppen och att någon kommer att behöva söka sig en ny klubb. Justin Pogge ser jag som en självklar del i lagbygget, även om han var sist in som ersättare för en skadad Kolppanen. Även om Pogge haft sina dippar under de tio matcher som gått sedan han anslöt till laget, så är han ändå en stabil förstemålvakt att luta sig emot i jakten på att undvika de två sistaplatserna i serien. Därför tror jag att han sitter relativt säkert, och att beslutet därmed lär stå mellan Kruse och Kolppanen.

Det cirkulerade nyligen uppgifter om att BIK Karlskoga var intresserade av att ta hem Emil Kruse igen i samband med att man sparkade sin kanadensiske målvakt Shane Owen, men troligtvis var Rögle inte intresserade av att släppa honom redan nu. Karlskoga valde istället att plocka in Emil Jidskog från danska Rödovre, en målvakt som förra säsongen stod 21 matcher för Vita Hästen och då gjorde det bra. Så det spåret kan vi nog definitivt stänga.

Bortsett från en skakig start, där Kruse förmodligen i ren överambition gick ifrån sina egna grunder i målvaktsspelet, har han spelat stabilt i de få inhopp han har fått sedan Pogge kom till Rögle. De första matcherna fick han heller inte så mycket hjälp av ett både förvirrat och bristfälligt försvarsspel, så det går inte att lasta Kruse för lagets tunga inledning på seriespelet. Visst, han släppte ett par enkla kassar som han förmodligen tar hundra gånger av hundra i normala fall, men mentalt var det ingen avundsvärd situation han sattes i inledningsvis.

Spontant känns det därför som att även Kruse sitter säkert och att det troligtvis kommer bli Ville Kolppanen som så småningom får börja se sig om efter en ny arbetsgivare. Utmaningen för Rögles del blir att komma så lindrigt undan som möjligt ekonomiskt i en sådan uppgörelse, och den vägen eventuellt kunna frigöra medel för en spetsvärvning på backsidan. Rent sportsligt hade det varit mest logiskt att köra vidare med paret Pogge-Kolppannen men med tanke på det läge (sportsligt, publikmässigt etc.) som Rögle har försatt sig i tror jag inte att det är den lösningen vi kommer att få se.

Målvaktsfrågan lär bli en av de första puckarna som den nya sportchefen Chris Abbott har att hantera och jag kan tänka mig att han attraheras av att kunna få loss pengar till att spetsa truppen i en annan lagdel. Jag tänker då främst på backsidan, som i nuläget är SHL:s tunnaste med endast sju seniorbackar på kontrakt. Vi får därför hoppas att laget klarar sig utan skador på backarna de kommande veckorna, annars blir läget än jobbigare än vad det redan är. Så högsta prioritet för Abbott och Thuresson blir att bredda och spetsa backsidan, och jag skulle inte bli förvånad om det även kommer ske rockader på spelarsidan i denna lagdel. Där finns förväntade spetsspelare som inte levererar i nivå med varken lönekuvert eller den speltid man för närvarande har p g a bristande konkurrens. Så sker det ingen radikal förbättring, tvingas nog sportchefen agera även här på något sätt.

Vi går alltså spännande tider till mötes och jag ser verkligen fram emot den dagen då Chris Abbott sätter igång sitt arbete, och det ska bli intressant att följa på viket sätt han sätter sin prägel på laget. Jag tror vi kan räkna med ett par händelserika månader framöver och det är nu upp till bevis för spelarna i tden befintliga ruppen att visa att de förtjänar en plats i laget. Låt oss hoppas att detta avspeglar sig i prestationerna ute på isen i de kommande matcherna – det lär behövas om vi ska kunna börja plocka trepoängare och därmed skaffa oss lite fastare mark under fötterna.