Välj en sida

Rögle fick äntligen en trepoängare på bortaplan – den första sen den 19 oktober mot Brynäs – och det kändes lite som retroaktiv rättvisa. I kväll kämpade vi hela vägen i 60 minuter, även om det fortfarande finns ganska många skönhetsfläckar att arbeta med. Så oerhört betydelsefullt att gå in i uppehållet med en seger och jag tror att det kan betyda väldigt mycket för fortsättningen. Med minsta lilla självförtroende och en gnutta mer flyt, hade vi faktiskt kunna göra 6-0 i poäng i det här back-to-back mötet med HV 71. Men vi får kanske vara nöjda med tre poäng, trots allt.

Vi var spelmässiga och moraliska vinnare mot både Djurgården och Skellefteå, men lyckades aldrig knyta ihop säcken i de matcherna. Nu fick vi betalt i efterhand mot HV 71, även om vi kanske inte riktigt förtjänade det sett till hur spelet såg ut över tre perioder. Samtidigt har vi massor av chanser att döda den är matchen tidigt, utan att ha förmåga att ta tillvara på chanserna. Effektiviteten och beslutsamheten i de avgörande lägena måste bli betydligt bättre under andra halvan av säsongen.

Kan vi bara få lite bättre ordning på spelet i egen zon och samtidigt höja effektiviteten några snäpp, finns det gott hopp för andra halvan av den här säsongen. Att vinna borta mot HV 71 är starkt och borde innebära en boost för självförtroendet. Dessutom vinner vi med en hyfsat decimerad backbesättning. Om vi nu kan vi få in en eller två nya backar under uppehållet – senaste tipset jag fick tyder på att Janne Jalasvaara nu är riktigt nära – finns det all anledning för alla Rögle-supportrar att se ljust på framtiden.

Samtidigt kan vi inte hålla på att hoppas att Mora och Karlskrona bara ska förlora, utan vi måste se till att göra vårt. Det budskapet tror jag att Cam och Chris Abbott hamrar in i spelarna dagligen. Jag gillar verkligen deras attityd och mod, när man väljer långsiktighet framför korta vinster, Det fanns ju vissa s k tunga Rögle-supportrar som inför matchen ropade på Almen i sociala medier, men hade hans nivå verkligen gjort någon skillnad i kväll? Med sin stolpiga skridskoåkning och brist på spelsinne är han nog snarare en belastning för laget än en tillgång, vilket jag är säker på att både Cam och Chris tidigt identifierade som ett av Rögles grundproblem.

Nu kommer uppehållet oerhört lägligt och bröderna Abbott får ytterligare en vecka på sig att sätta ett mer vägvinnande Rögle på benen. Och snacka om inspirerande omstart, med Malmö på hemmaplan den 19 december. Med dagens seger i bagaget känns allt annat än en fullsatt arena som en besvikelse! Se till att vara där!

Rögles tre stjärnor:

  • Justin Pogge. Visar i kväll att han ska vara förstemålvakt. Kliver fram med fler avgörande räddningar och var en avgörande faktor i kvällens seger. Håll nu fast id valet och fortsätt ge Juatin förtroende.
  • Craig Schira. Grymt jobb igen av kanadensaren. Tar enormt stort ansvar i det defensiva arbetet och gör sällan några misstag. Oerhört viktig för Rögle och får helt enkelt inte bli skadad…
  • Juhamatti Aaltonen. Gör kanske sin bästa match i Rögle sen återkomsten. Bara synd att han inte får göra ett mål, men snart måste det lossna för finländaren. Tacklar i offensiv zon och ligger indirekt bakom Rögles ledningsmål.