Välj en sida

Säsongens första derby mot ärkerivalen Malmö är bara några timmar bort och de senaste dagarna har det successivt byggts upp en skön förväntan och anspänning i kroppen. Med premiärsegern mot HV i ryggen går jag personligen till den här matchen med stor tillförsikt och det ska bli intressant att se hur de båda lagen tacklar en så här viktig match i detta tidiga skede av säsongen. Genom åren har vi ju fått se tidiga derbymatcher med mycket skiftande karaktär, med allt ifrån helgalna målfester till lite mer normala drabbningar. Oavsett så har Malmö ett betydligt starkare track-record när det vankas derby, med nio segrar av tolv möjliga i de senaste säsongernas möten. Det kan ge Malmö en viss fördel, även om det nu är helt nya förutsättningar som gäller.

Att döma av gårdagens träning blir det Anton Bengtsson som kliver upp ett par steg i centerhierarkin och tar Brithéns plats i förstakedjan mellan Zaar och Everberg. Det känns som ett logiskt val, även om det främst var Ryfors som matchades här i den sista perioden mot HV. Samtidigt har Leon Bristedt seglat upp som en joker i leken, och kan vara ett både troligt och möjligt alternativ i kvällens laguppställning. Han har tränat för fullt med laget de senaste träningarna och borde därmed även vara redo för match. Frågan är bara var Cam & Co ska stoppa in pusselbiten Bristedt under nuvarande förutsättningar?

Med en frisk Brithén hade kedjepusslet varit lite enklare, även om tränarstaben säkert hade våndats en del över beslutet om man skulle spräcka förstakedjan med Zaar, Brithén och Everberg till förmån för förra säsongens succé BBZ. Personligen tycker jag att det hade varit ett självklart val, men nu finns ju tyvärr inte det alternativet tillgängligt i kvällens match. Om Bristedt nu är redo att gå in på fyra kedjor, är det inte helt lätt att pussla ihop fyra kedjor som känns både logiska och funktionella. Som länge påpekats från olika håll – inte minst här på Rögle-forumet – så saknas det en högerforward för att årets lagbygge skulle kännas helt komplett.

Det mest logiska under nuvarande förutsättningar vore nog att dela på Höglander, Sjögren och Bokk, och att peta in Bristedt på Höglanders plats. Samtidigt vore det en rockad som skulle skapa mest oreda i de kedjesammansättningar som staben hållit fast vid under en stor del av försäsongen. Här verkar man ha låst sig i vissa tankebanor, och det vore kanske vettigt att våga testa nya konstellationer under rådande omständigheter. Om vi petar in Bristedt i andrakedjan skulle vi då få följande uppställning i kväll:

Everberg -Bengtsson – Zaar
Bristedt – Sjögren – Bokk
Höglander-Ryfors-Matson
Andersson-Gustafsson-Edström
Wennström

Men mer troligt är väl att Bristedt matchas in med en viss försiktighet och startar som trettonde forward. Det skulle innebära att en kedja från premiären förblir intakt och det tror jag tilltalar tränarstaben. Då landar vi i det lag som genomförde sista träningen igår:

Everberg-Bengtsson-Zaar
Höglander-Sjögren-Bokk
Andersson-Ryfors-Matson
Wennström-Gustafsson-Edström
Bristedt

Hansson-Curran
Gelinas-Bertov
Lesund-Jonsson
Bondesson

Oavsett så blir det tydligt att vi just nu är känsliga för skador, framför allt när det gäller forwards. Det finns liksom inte så många olika alternativ att bygga med när vi får viktiga pjäser som Brithén på skadelistan. Även om Chris Abbott säkert vill spara en del krut till längre fram av säsongen, så skulle lagbygget må bra av att kompletteras med åtminstone en högervinge till. Gärna också en center, men här hänger det förmodligen mest på hur länge Ted Brithén blir borta med sin käkfraktur. Det kan handla om allt från någon vecka till ett par månader utifrån det vi har sett i samband med andra som råkat ut för liknande skador. Låt oss hoppas på det förstnämnda!