Välj en sida

Tre inställda matcher för ett coronasjukt Rögle den här veckan. Matcherna mot Malmö och Färjestad är flyttade till december medan vi i skrivande stund ännu inte vet när lördagens match mot Leksand är tänkt att spelas. Jag skrev redan i oktober när de första Covid-19-fallen rapporterades från Linköping att det här kommer att bli en snårig säsong och att det långt ifrån är säkert att den ens går att slutföra. Det enda hoppet jag ser nu är att de nya restriktioner som införts i samhället under november får viruset att klinga av och att den här andra smittspridningsvågen därmed planar ut.

Det kanske är ett önsketänkande men tittar man på hur andra virus i samma coronafamilj har uppträtt, så är det trots allt ett fullt möjligt scenario. Ett Covid-19-vaccin ligger lite längre fram i tiden och kommer sannolikt inte att påverka den pågående SHL-säsongen i någon större utsträckning. Däremot kan det vara värdefullt inför en kommande säsong, som förhoppningsvis kommer att kunna genomföras under mer normala omständigheter och förutsättningar. Inte minst då publikmässigt.

För Rögles del innebär de flyttade matcherna att december kommer att bli en ovanligt svettig månad för spelarna. I schemat finns just nu elva matcher, vilket i princip innebär match var tredje dag under hela månaden. Lägg sen till att det är matchfritt mellan den 17-26 december, så förstår nog alla att Rögle kommer att sätta på extra hårda prov under den här månaden. Här kommer bredden i truppen att bli en faktor och vi får hoppas att laget kan fortsätta att hålla sig borta från allt för många skador. Hittills den här säsongen är det i princip endast Tambellini som varit borta en längre tid på grund av skada, medan övriga varit tillgängliga mer eller mindre hela tiden (med undantag för coronaavbrottet, såklart!).

Faktum är att Rögle inte spelat så här många matcher under en månad sedan säsongen 2015/16. Då spelade man hela tolv matcher under oktober 2015, men då var det en full månad schemamässigt (alltså inget juluppehåll) och därmed ett något luftigare matchande. Under övriga säsonger har man aldrig spelat mer än tio matcher under en och samma månad. Så jag tror alla förstår att Rögle står inför en extra tuff december i år och att det blir en rejäl utmaning för laget att hantera. Lägg sen till att det tidigt i månaden ligger tre bortamatcher på rad, mot i tur och ordning Linköping, Frölunda och Luleå. Å andra sidan har vi även en period med fyra raka hemmamatcher, som kommer att kunna ge bättre förutsättningar för återhämtning mellan matcherna.

Låt oss nu först och främst hålla tummarna för en snabb och okomplicerad återhämtning hos de spelare som blivit Covid-19-drabbade i Rögle. Det är första steget; att se till att alla blir friska och sen att vidta alla tänkbara åtgärder för att undvika fortsatt smittspridning. Här vet jag att Rögle ligger i framkant. Så första målet på vägen mot tuffa december blir att vara reda för match mot Djurgården den 26 november. Men det är bara en vecka dit och därmed fortfarande ovisst om det är realistiskt att kunna spela match redan då…