Välj en sida

Vi kom åtta omgångar in i säsongens SHL-spel innan de första matcherna blev flyttade på grund av Covid-19. Torsdagens matcher mellan Linköping-Oskarhamn och Djurgården-Skellefteå samt lördagens match Linköping-HV71 flyttas på framtiden eftersom de berörda lagen har pågående spridning av coronaviruset. Räkna med att det kommer att bli fler matcher som inte kan spelas som planerat, där Djurgårdens match på lördag mot Brynäs förmodligen är den som närmast hänger löst.

Frågan man måste ställa sig är om det överhuvudtaget kommer att vara möjligt att fullfölja en säsong som planerat? Lagen kan säkert begränsa pågående smitta tillfälligt men med en eskalerande spridning i det övriga samhället lär det vara svårt att förhindra nya utbrott i de grupper som normalt sett lever ganska tätt inpå varandra i vardagen. Hur många matcher kan ställas in eller flyttas innan spelschemat kollapsar? Utöver själva smittspridningen hänger dessutom publikfrågan över SHL-lagen, där det i skrivande stund ser ganska mörkt ut för större folksamlingar inom en överskådlig tid.

Svenska Ishockeyförbundet borde i samråd med IIF (internationella hockeyförbundet) snarast fatta beslut om att ställa in allt landskampsspel och även kommande landslagsturneringar. Det skulle ge mer luft i systemet och utrymme att planera om i det fastlagda SHL-schemat. Det skulle även ge lagen mer tid till återhämtning och minskad risk för att smitta kommer in utifrån bland de spelare som åker iväg på diverse landslagssamlingar. Satsa istället på en turnering några veckor innan VM för att ge möjlighet att spela ihop ett Tre Kronor-lag. NHL-proffsen kan vi sannolikt glömma i ett VM 2021, om  NHL kommer dra igång som planerat i december-januari.

I Schweiz startade ligan upp med tillåtelse för klubbarna att ta in 60 procent av publikkapaciteten på sina arenor, men det har man nu fått backa ifrån. Det nya direktivet är en begränsning på 1000 personer per arena, ett beslut som har fått många av de schweiziska lagen att tvivla på möjligheterna att ekonomiskt kunna fullfölja säsongen som planerat. I Sverige – som har ett förhållandevis generöst TV-avtal – hade klubbarna jublat över att kunna ha åtminstone 1000 personer i publiken, men ekonomin för klubbarna i Schweiz ser lite annourlunda ut än här. Samma situation gäller egentligen i tyska ligan, där många nu tvivlar på att det blir spel i december som det var tänkt.

De kommande veckorna fram till speluppehållet tror jag kommer att vara avgörande för SHL:s del. Kan Linköping och Djurgården snabbt få kontroll på smittspridningen samtidigt som övriga lag håller sig friska, är förutsättningarna för fortsatt spel mycket goda. Men eskalerar smittspridningen bland lagen är risken överhängande att säsongen sätts på paus. Därför kommer ligan och klubbarna att göra allt i sin makt för att fullfölja som planerat. Men frågan är om det är möjligt? Vi går en mycket oviss tid till mötes i svensk hockey.