Välj en sida

Ikväll vet vi om Rögle lyckats kvittera matchserien och skapa nerv, eller om Växjö skaffat sig dubbla matchbollar när matchserien vänder upp till Småland igen. Om Rögle kan behålla fokus och det fysiska spelet samt fortsätta att diktera villkoren för matchen, finns det alla möjligheter till att vinna även eftermiddagens match. Även om Rögle är det spelförande laget är Växjö utomordentligt bra på spelvändningar och att driva på mål. Skillnaden mot i torsdags jämfört med de två första matcherna, var att Rifall vann målvaktskampen och att Rögle drev hårdare mot Källgrens mål.

Anton Bengtsson visar vägen i det fysiska spelet och förlorar knappt en närkamp, Ted Brithén var också tillbaka och visade direkt att han äger isen och dikterar tempot på imponerande sätt. Likt en general styr han sina trupper och gör alla omkring honom lite bättre. Skulle Rögle lyckas vinna och vända matchserien, kommer Ted påminna om Maximus i filmen Gladiator och han kan citera honom inför kommande matcher: ”Vad vi gör i livet ekar i evighet”.

Men det här laget har flera ledare ute på isen. Se bara hur lagkapten Mattias Sjögren åker omkring som ett pansarfartyg, vinner närkamper och är obekväm för Växjöspelarna att möta. Sättet Erland Lesund och Moritz Seider uppträder är rent majestätiskt. Alla köper verkligen sina olika roller, men det som imponerar allra mest är det ledarskap som visas upp av så många i laget.

Jämförelsen mellan Maximus och Ted Brithén stämmer bättre än man kan tro; båda värderar familjen högt, de är lagspelare och de visar mod i striden och går först i ledet. Trots motgångar i form av två inledande förluster trummade laget på och ökade snarare tempot, istället för att vika ner sig efter en tung förlust i match två. När spelare som Adam Edström faller ifrån på grund av skada kliver någon annan in och tar hans plats. Det är en av många styrkor i dagens Rögle. Frågar ni mig talar allt för att Rögle vinner match fyra. Frågar ni någon som känner mig säger de att jag är partisk och enbart ser positiva saker i Rögle. Jag tänker mig att Ted eller Mattias säger till laget precis vad Maximus säger i filmen när den brokiga skaran gladiatorer ska ut och slåss för sina liv:

”Whatever comes out of these gates, we’ve got a better chance of survival if we work together. If we stay together, we survive.”

När Rögle spelar som en lagmaskin har de visat sig vara i det närmaste omöjliga att besegra. Problemet är väl bara att Växjö är samma sorts tunga lagmaskin. Fast Rögle har general Maximus i laget och med honom i laguppställningen har Rögle vunnit alla finalmatcher genom tiderna. Låt oss hoppas att den trenden består!

Foto: Andreas Ljunggren, Rögle BK