Välj en sida

När Taylor Matson tog steget över till Europa och Rögle 2014, såg han framför sig ett hockeyäventyr på någon säsong eller två. Sju säsonger senare är han en av Rögles verkliga trotjänare och den spelare i dagens lag som varit med på hela resan från Hockeyallsvenskan till toppen av SHL. Röglesnack tog ett snack med Taylor inför serieavslutningen och det kommande slutspelet.

Det är dagen efter den snöpliga förlusten på straffar mot Malmö, och ett nytt minibreak väntar för Rögle denna ryckiga coronasäsong. Röglespelarna fick helgen ledig, innan uppladdningen inför torsdagens match mot Leksand inleds på måndagen. Även om många rutiner är sig lika sedan Taylor tog sina första skär i den grönvita dressen, så menar han att Rögle till stora delar är en helt annan klubb än den han kom till 2014.
– Ja, definitivt. Det finns en ny drivkraft och kultur i Rögle, där alla verkligen brinner för att vinna. Efter att vi hade gått upp till SHL efter min första säsong, var målet att stanna i ligan och bli en etablerad SHL-klubb. Nu är målet att vinna ett svenskt mästerskap.

– Det är nog den allra största skillnaden mot tidigare, att hela organisationen delar samma vision och tror på att vi kan gå hela vägen. Det har också blivit en miljö där många spelare har tagit stora steg i sina karriärer, vilket också har gjort Rögle till vad det är idag.

När du kom hit första gången, fanns det ens minsta tanke på att du skulle stanna i Rögle och Sverige så här länge?
– Nej, jag trodde aldrig att jag skulle uppskatta det så mycket som jag har gjort och fortfarande gör. Både den svenska hockeyn och den svenska kulturen passar mig bra. Sen har jag även träffat min svenska flickvän Ida, så jag hade inte kunnat be om ett bättre ställe att bo och spela hockey på än här, förklarar Taylor.

Att han känner sig hemma i Sverige och kulturen här, är kanske inte så konstigt. Med sitt svenskklingande efternamn är det rätt givet att rötterna är skandinaviska från början. Taylors gammelfarfar Olof utvandrade från den lilla byn Våmhus i Dalarna till USA och Minnesota i början av 1900-talet, och där har hans ättlingar blivit kvar.

Har du koll på om du har någon familj kvar här i Sverige?
– Ja, jag har hittat några släktingar här i Sverige och har tagit kontakt med dem. Jag gjorde även ett besök hos dem i Dalarna för ett par somrar sedan och det var en storslagen upplevelse att träffa dem för första gången.

Han säger att Sverige numera känns lika mycket hemma som Minnesota, där den närmaste familjen alltjämt finns kvar. Taylor åker hem på besök varje år och han ser många likheter mellan sitt hem här i Sverige och borta i USA.
– Minnesota påminner på många sätt om Sverige, och jag tror att det är en viktig förklaring till att jag känner mig så hemma här.

Vad är ditt starkaste minne från de här sju säsongerna?
– Definitivt när jag var med och tog upp Rögle i SHL under min första säsong här. Men jag måste också säga alla stegen som vi har tagit för att etablera Rögle som ett topplag i SHL.

Hur ser du på den roll som du har i säsongens Rögle, där du är mer ”grovjobbare” än poängspelare?-
Jag accepterar min roll och försöker fullgöra den så bra jag bara kan, och på det sättet hjälpa laget att vinna. Det är den roll tränarna har valt för mig, och jag uppskattar att ha den.

”Vi kan gå hela vägen”
Rögle gör sin bästa säsong någonsin i SHL, och är med och fajtas om seriesegern ända in i slutet av seriespelet. När slutspelet börjar för Rögles del är i skrivande stund inte känt, men för Taylor & Co pågår förberedelserna för fullt i kulisserna i Catena Arena. Först ska de två sista omgångarna – mot Leksand och Växjö – klaras av, innan siktet ställs in på matcherna där säsongen som helhet både ska definieras och avgöras. Ett tidigt respass i slutspelet skulle göra att resultatet från den fina grundserien bleknar betydligt.

Vad tror du krävs för att ni ska kunna gå hela vägen och vinna SM-guld?
– Vi behöver bara fortsätta att spela för varandra och försöka bli bättre för varje dag. Det gäller att vi fortsätter att tro på oss själva och spela det spelsystem som har tagit oss dit vi är idag.

– Vi har definitivt laget för att kunna gå hela vägen, och när vi har alla ombord och spelar som vi vill spela, är vi väldigt svåra att slå.

Fokuserar på nuet
Med sina sju raka säsonger har han blivit en viktig kulturbärare i dagens Rögle, trots sin bakgrund som importspelare. Många supportrar hoppas såklart på en åttonde säsong för Taylor i Rögle, men enligt huvudpersonen själv ligger allt fokus just nu på den innevarande säsongen. Alla diskussioner om en eventuell förlängning av kontraktet får vänta till efter säsongen.
– Mitt enda fokus just nu är att vinna mästerskapet med Rögle. Därför kommer jag inte att kommentera någonting om vad som kommer att hända i framtiden angående mig själv. Jag har sagt till min agent att hantera alla dessa diskussioner och han kommer att informera mig om vilka alternativ jag har när säsongen är över.

– Och när det gäller Rögle är det inte bara upp till mig, det är också en fråga om vad klubben och Chris vill med lagbygget till nästa säsong. Vi får avvakta och se, helt enkelt.

Foto: Lasse Mauritzson, Rögle BK

/////////////////////////

Om Röglesnack
Röglesnack är en supporterblogg som drivs helt ideellt. Ambitionen har hela tiden varit att hålla sidan reklamfri.

Vi som skriver här gör det vid sidan av våra ordinarie jobb, främst för att vi älskar Rögle men också för att bidra till ett ökat intresse för klubben i våra hjärtan.

Om du sätter värde på det vi gör och det innehåll vi levererar, får du gärna visa din uppskattning genom att swisha ett bidrag till 0703532540. Tack!