Välj en sida

Efter att ha sett en hel del Rögle-träningar de senaste säsongerna, är det en sak som är ganska slående med träningarna under ledning av Cam Abbott. Med Cam som tränare är tävlingsmomentet ständigt närvarande på träningarna, något som inte var alls lika tydligt under Eldebrinks tid. Här tror jag vi hittar en av de viktigaste anledningarna till Rögles makalösa förvandling under förra säsongen. Mer tävlingsinriktade träningar gör att intensiteten skruvas upp till max, något laget och spelarna sen har stor nytta av i matcherna.

Och spelarna tycks älska det. Det går inte att ta miste på såväl glädjen som “skadeglädjen” hos de som vinner, och den eller de som förlorar gör sen sitt yttersta för att revanschera sig i nästa moment. Förlorande grupp eller lag “straffas” med några extra skridskorundor, idioten, armhävningar eller liknande.

På dagens korta träning tävlade exempelvis det gröna laget mot det vita i att göra mål med två spelare i friläge från egen zon, med två motståndare jagandes tätt bakom. Man kan väl inte direkt påstå att något av lagen briljerade i målskyttet – det blev till slut det gröna laget som vann med ett ynka gjort mål. Skärpan var inte riktigt på plats. Det ska samtidigt sägas att både Pogge och Kolppanen gjorde flera spektakulära räddningar, där framför allt en otrolig plock av Kolppanen var det som stack ut lite extra. Som straff fick de vita sen åka “åttor” runt målburarna som ställts upp på respektive blålinje.

Att väcka tävlingsinstinkten på det här sättet, tror jag är oerhört viktigt och det är ett viktigt verktyg för att göra träningarna så matchlika som möjligt. Det här handlar om professionella hockeyspelare som tävlat hela sitt liv, och alla är vinnarskallar som hatar att förlora. Annars hade de garanterat inte varit där de är idag. Jag tror inte att det här träningsupplägget på något sätt är unikt för Rögle, men min poäng är att det inte varit lika uttalat i Rögle tidigare. Med Cam Abbott som tränare är det helt klart en del av hans filosofi och strategi – det anser jag är den stora skillnaden mot när Eldebrink var huvudansvarig.

Ett annat intryck från dagens träning är att nye Christian Thomas ser vass ut och han verkar redan ha funnit viss kemi med Taylor Matson. Nu tror jag kanske inte att de två kommer att matchas ihop när det blir allvar, men Thomas verkar vara en smart spelare. Han hittar ofta lösningar även om det är trångt och ont om tid, vilket lovar gott för fortsättningen.