Välj en sida

I eftermiddag väntar ett spännande möte mot mästarlaget HV71 för Rögle. Det är två lag med för stunden helt motsatta formkurvor. Trots en riktigt risig försäsong inledde HV seriespelet oväntat starkt, med fem segrar på de sju första omgångarna. Rögle inledde som bekant desto mer tveksamt och hade å sin sida fem förluster på motsvarande antal omgångar. Men de senaste omgångarna är rollerna de omvända, där HV endast mäktat med en seger på fem matcher. Rögle kommer till Kinnarps arena med tre raka segrar och vill garanterat göra allt för att bygga vidare på den segerraden. Självförtroendet bör i alla fall vara på topp, och att döma av matcherna mot Färjestad och Brynäs är det allt fler spelare som är på uppåtgående. Inte minst börjar alla nyförvärv komma in i Rögles spelsystem, vilket direkt avspeglat sig i resultaten.

Resultaten lagen emellan de två senaste säsongerna är också de helt motsatta. Säsongen 2015/16 tog Rögle elva av tolv möjliga poäng mot HV. Förra säsongen var rollerna omvända, då HV gick rent i de fyra mötena. Det avslutande mötet i Jönköping var ett riktigt bottennapp från Rögle, där siffrorna till slut stannade vid 7-0. Jag tror inte att vi kommer att få se något liknande i eftermiddag.

HV71 kommer till matchen med ett antal tunga avbräck på ledande spelare. Bland annat saknas poängspelaren Martin Thörnberg, nye forwarden Pierre Engvall samt backarna Kristofer Berglund och Alexander Ytterell. Frågetecken också för förre Röglespelaren Sebastian Wännström och nyförvärvet Bill Sweatt, som båda missade senaste matchen mot Örebro.

Matchens nycklar för Rögle:

  • Uppspelen ur och från egen zon. Trots en klar förbättring kämpar Rögle fortfarande med uppspelen ur egen zon. Brynäs andra mål i torsdags var en direkt följd av en chanspassning/rensning från en oattackerad Fairchild, där han borde haft både tid och kyla att göra något mer konstruktivt med pucken. Den typen av uppspel utan adress måste helt enkelt städas bort.
  • Målvaktsspelet. Pogge har varit mycket stabil de tre senaste matcherna, bortsett från Brynäs fjärde mål i förrgår. Med fri sikt och inte heller särskilt välriktat, är det ett skott som Pogge normalt tar 999 gånger av tusen. Det får bokföras på slarvkontot och det vill till att kanadensaren är påkopplad i 60 minuter i dag för att Rögle ska ta fjärde raka.
  • Boxplay. Tycker att Rögles boxplay så här långt är väl passivt. Tränarstaben sa under försäsongen att man vill agera mer aktivt med en man mindre på isen, men av det har vi inte sett så mycket hittills. Jag tycker att man ger bort alldeles för stora ytor och att presspelet måste höjas avsevärt i den här spelformen.

Se upp för:

  • Speedkulan Mattias Tedenby, som med sin intensiva skridskoåkning kan öppna upp vilket försvarsspel som helst. Här gäller det för Rögle att få ner farten och inte ge Tedenby de ytor han gärna vill ha.
  • Kevin Stenlund är en ung, stark och skicklig forward som är tung att möta. Det ser inte ut att gå fort, men han lyckas ofta sätta sig själv i rätt positioner för avslut och mål.
  • Viktor Ejdsell trivdes bra mot Rögle i kvalspelet i våras och har fått en bra start på säsongen. Sex poäng på nio matcher är ett hyggligt facit. Inte minst en viktig kugge i HV:s powerplay.