Välj en sida

Dagen före den första semifinalen fick Röglesnack en avstämning med lagkapten Mattias Sjögren, som ser fram emot att få mäta krafterna med det gulsvarta laget från Skellefteå. Det har varit en väldigt annorlunda säsong för både spelare och klubbar, med i stort sett tomma arenor och många ofrivilliga avbrott längs vägen. Men nu börjar vi ändå kunna se målsnöret där borta i horisonten, och då njuter Mattias Sjögren som allra mest av sin ishockey – när allt ställs på sin spets och allting ska avgöras.

Personligen tycker jag att han gjorde sina säsongsbästa instaser i kvartsfinalen mot Frölunda, men där håller han själv inte riktigt med.

– Nja jag vet inte om jag gjorde det. Hela laget spelade en väldigt bra hockey och kuggade i varandra, och då ser alla väldigt bra ut också. För egen del så försöker jag alltid pressa mig mer i ett slutspel, för att det är det som krävs från alla individer om man ska lyckas gå hela vägen. Sen är ju slutspel det roligaste man kan spela, så jag försöker att njuta av att spela slutspel med Rögle också, säger Mattias.

För Mattias del var det första gången sedan säsongen 2015/16 som kroppen höll för över 50 matcher i en grundserie. När jag ber honom utvärdera sin egen prestation i seriespelet är han i stort sett nöjd, även om han gärna hade fått igång poängproduktionen lite mer.

– Jag tycker ändå att det har gått helt okej. Det är ju alltid svårt att bedöma sig själv men som säsongen sett ut och att jag i stort sett kunnat spela alla matcherna, gör att det känns bra just nu. Jag önskar att jag gjort lite fler mål men i många matcher känns det som jag varit inblandad offensivt men inte riktigt fått utdelning. Men som säsongen sett ut, och att vi som lag varit framgångsrika, gör att jag ändå känner mig nöjd.

Kvartsfinalen mot Frölunda städades av i fyra raka segermatcher, och Mattias sätter ett högt betyg på lagets insatser i den matchserien.

– Jo, det får nog faktiskt bli en 9 i betyg på en 10-gradig skala. Jag tyckte allt stämde för vår del, annars hade vi inte vunnit fyra raka mot ett lag som Frölunda. Men lätt var det inte! Vi presterade på en väldigt hög nivå och jobbade hårt för det i matcherna. Men samtidigt så var det såklart lite oväntat att vi lyckades vinna fyra raka matcher mot dem, säger han.

Hur tidigt kände ni att ni fick ett mentalt övertag på Frölunda, och hur märktes det i så fall?
Det kändes som att vi fick respekt med oss från de första två matcherna hemma tack vare vårt fysiska spel och hur hårt vi jobbade. Samtidigt så visste vi att dom skulle komma ut hårdare i Göteborg i match tre, men vi lyckades bra med att ladda om och ta kommandot även i matcherna där uppe.

Mattias har ju varit med ett tag i hockeyns värld nu och vunnit mästerskap i både Sverige och Schweiz.

Vad driver dig här och nu i det här slutspelet?

– När man vunnit tidigare, så vill man bara vinna igen. Det är en fantastisk känsla att stå som vinnare efter en säsong. Sen är det fantastiskt kul att få spela slutspel med just Rögle, en dröm för mig personligen. Det gör mig också lite extra motiverad såklart, eftersom vi känner att vi har ett lag som kan gå hela vägen den här gången.

Nu väntar alltså Skellefteå i semifinalen, med start imorgon. Till skillnad från kvartsfinalen är det bäst av fem matcher som gäller, men det tycker inte Mattias har någon avgörande betydelse.

Jag själv har aldrig spelat bäst av fem tidigare, men det är ingen direkt skillnad. Utan det är bara att ösa på och ta en match i taget, avslutar han.

Foto: Rögle BK/ Lasse Mauritzson