Välj en sida

Det sägs ju att alla matcher i en serie är precis lika viktiga, och rent logiskt finns det så klart en sanning i det. Men kvällens möte mellan Mora och Rögle måste nog ändå betraktas som en av säsongens allra viktigaste matcher, om inte t o m den allra viktigaste. Via en hemmaseger kan Mora spetsa till bottenstriden ytterligare, och skulle Rögle lyckas gå segrande ur striden ser man till att skapa en betydligt tryggare distans till plats 13 i tabellen. Så det är extremt mycket som står på spel när pucken släpps i Jalas Arena klockan 18.00 i kväll. Skiljer det sju, fem, tre eller bara en ynka poäng mellan lagen efter kvällens möte – det är frågan?

Det här är faktiskt andra gången lagen möts efter ett längre speluppehåll. Senast var i Lindab Arena i november, då Rögle gjorde en av sina allra sämsta insatser den här säsongen. Mora vann tämligen komfortabelt och slutresultatet blev till slut förnedrande 1-6. Vi får hoppas att Rögle är mer redo för match den här gången, och med Cam Abbott som tränare skulle de förvåna mig mycket om så inte är fallet.

Därför räknar jag med en ganska tillknäppt match, där inget av lagen kommer vilja bjuda sin motståndare på minsta misstag. För Rögles del måste den givna målsättningen vara att inte släppa en trea till Mora. En förlust på övertid eller straffar kan Rögle-ledningen nog leva med, med tanke på Moras erkända hemmastyrka. Men bäst är naturligtvis om vi själva dikterar villkoren i matchen och åker hem med två eller tre poäng till Ängelholm. Tre poäng till Mora skulle innebära att avslutningen av serien är helt öppen igen. Så det är en rejäl utmaning som väntar Rögle – tro inget annat!

Rögles nycklar i matchen:

  • Tålamodet. Vi är bortalag och behöver inte bjuda varken motståndare eller publik på det allra minsta. Det gäller att hålla Mora-spelarna på utsidan och invänta chanserna. För de kommer att komma när ivriga hemmaspelare vill tillfredsställa hemmapubliken. Om Rögle kan spela lika disciplinerat och effektivt som Tyskland i OS, finns det alla möjligheter att straffa ett förmodligen övermodigt Mora.
  • Special Teams. Rögles boxplay har lyft sig flera klasser sedan juluppehållet och det gäller att bygga vidare på det uppoffrande och täckande spel som garanterat kostat spelare både en och två blåmärken. Omvänt behöver vi dra nytta av de numerära överlägen vi eventuellt får, där Mora är klart sämsta lag i serien när det gäller att döda utvisningar (71%). Samtidigt ligger Rögle femma i powerplay-statistiken med 21,05% (dvs: vi gör mål i drygt vart femte powerplay). Den statistiken får gärna förbättras i kväll.
  • Aktiv coachning. I kväll vill jag se en aktiv bänk, som vågar kasta om i formationerna och som framför allt väljer att matcha “heta” spelare hårdare än andra, om spelet eller resultatet hackar. Jag kan tycka att det har varit lite si och så med den biten tidigare, men efter uppehållet borde det vara möjligt att matcha de bästa spelarna lite hårdare.