Välj en sida

En av slutsatserna som Rögles sportsliga ledning drog när de utvärderade säsongen 2018/19 var att den offensiva produktionen i första hand vilade på ett fåtal spelare; kedjan med Brithén, Bristedt och Zaar i kombination med backen Kodie Curran. Förra säsongen svarade de här fyra spelarna tillsammans för närmare 40 procent av alla Rögles mål; 50 mål av totalt 130 under säsongen. Och när det gäller assistpoäng så var deras dominans ännu lite större. Tillsammans svarade de för 93 assister av Rögles totala 214 assistpoäng säsongen 2018/19. Det ger en sammanlagd andel på närmare 45 procent.

Så när Chris & Co byggde årets lag kan vi nog utgå ifrån att målet var att dels fördela poängproduktionen på fler spelare och dels att öka den  offensiva produktionen totalt sett. För med sina 130 mål förra säsongen tillhörde Rögle den undre halvan av SHL-tabellen, tillsammans med Växjö, Örebro, Brynäs, LHC, Mora och Timrå. Men primärt handlade nog lagbygget om att komplettera med offensiv kraft för att avlasta såväl BBZ (Brithén, Bristedt och Zaar) som backen Curran.

Och med erkänt offensivt starka spelare in som Everberg, Hansson, Bokk och så småningom också Nick Sörensen var förutsättningarna goda för att så verkligen skulle bli fallet. Men en närmare titt på den här säsongens siffror visar tyvärr att läget i princip är status quo jämfört med förra säsongen. Rögles relativa trubbighet och fördelningen av offensiva poäng på endast en handfull spelare, är i princip helt oförändrad. Efter 27 spelade matcher har vi producerat 67 mål och 114 assistpoäng. Det ger ett snitt på 2,48 mål och 4,22 assister per match. Drar vi ut det snittet över resterande 25 omgångar så kommer vi att landa på 129 mål framåt och totalt 219 assister. Det är alltså i princip identiska siffror jämfört med föregående säsong.

Och vår poängproduktion vilar i stor utsträckning alltjämt på samma spelare som dominerade förra säsongens offensiv: Brithén, Bristedt, Zaar och Curran. De här fyra spelarna har till och med omgång 27 svarat för 42 procent av Rögles mål (28 av 67) samt 38 procent av alla assistpoäng (43 av 114). Detta trots att en spelare som Brithén endast spelat nio matcher hittills den här säsongen samt att övriga tre också missat fyra matcher vardera på grund av skador och sjukdomar. Det visar tydligt att Rögle i just det här avseendet inte kommit en endaste millimeter framåt jämfört med föregående säsong. Hittills är kanske bäst att tillägga – halva säsongen återstår ju trots allt…

Av spelarna som anslöt till den här säsongen är det Niklas Hansson och Everberg som haft bäst fart i den offensiva produktionen, med 14 respektive tio poäng. Enligt mig är Hansson säsongens stora utropstecken och han kommer säkert växa ännu mer längre in i säsongen. Everberg å sin sida har endast spelat 18 matcher och här vet vi alla att det finns potential för betydligt mer offensivt. Jag utgår ifrån att det förr eller senare kommer att lossna för Dennis. Samtidigt måste han ges bästa tänkbara förutsättningar att bli sitt allra bästa jag, och det är frågan om kedjekamraterna Bengtsson och Matson verkligen är den rätta omgivningeni det avseendet? Jag personligen tycker inte det och här har Rögles sportsliga ledning definitivt en av säsongens nötter att knäcka för att sprida poängproduktionen på fler i laget.

En annan nöt är att få igång förväntade poängspelare som Bokk och Sörensen. Förhoppningsvis kan JVM innebära ett lyft för Bokk och för Sörensens del handlar det om att försöka ta ny sats efter ännu en hjärnskakning i karriären. I Sörensens fall är jag dock tveksam till att det räcker för ett lyft även om han lyckas ta sig tillbaka i speldugligt skick – dels lär det då vara relativt kort tid kvar av säsongen och dels tar det alltid ett antal matcher att hitta tillbaka till tryggheten i spelet igen.

Mot den här bakgrunden – och med tanke på truppens känslighet för skador på de producerande spelarna – utgår jag ifrån att Chris är på jakt efter i första hand offensiv spets. Om det ambitiösa målet om plats fyra i sluttabellen överhuvudtaget ska vara realistiskt, så lär det krävas att fler spelare än Brithén, Bristedt, Zaar och Curran bidrar i poängprotokollen. Nu är vi inne i en period då det börjar röra sig i trupperna i alla ligor, och då inte minst i Liiga och KHL där lag som har långt till slutspel vill göra sig av med spelare för att minska utgifterna.

Därför är jag övertygad om att det kommer ske rockader och kompletteringar i Rögletruppen under de här kommande veckorna. Så håll utkik!