Välj en sida

Strax efter halv sex i går kväll kom beskedet om att huvudtränaren Anders Eldebrink lämnar Rögle med omedelbar verkan. Enligt pressmeddelandet från klubben var det Anders själv som tog initiativet till att bryta kontraktet, men exakt hur det ligger till med den saken lär vi nog aldrig få veta. Jag kan tänka mig att det nog var ett ganska ömsesidigt beslut till slut. Förhållandet mellan Rögle och Eldebrink hade helt enkelt kommit till vägs ände, och de dubbla förlusterna mot Växjö blev den definitiva droppen. Det fanns helt enkelt ingen annan utväg längre. Oavsett vilken lösning klubben nu väljer framåt, kan det knappast bli mycket sämre än vad det varit hittills den här säsongen.

Anders Eldebrink är säkert en trevlig prick som människa och garanterat mycket hockeykunnig. Den biten behöver ingen tvivla på. Däremot sätter jag stora frågetecken kring hans ledaregenskaper och förmåga att få sina spelare att prestera över förväntan. Där har han faktiskt misslyckats kapitalt. Det gäller inte bara den här säsongen utan även stora delar av den förra, även om mycket då skylldes på ovanligt många skador.

Sen har vi det här med hans sätt att kommunicera med medierna, där han tycks sakna både fingertoppskänsla, tajming och kommunikativ förmåga. Senast i lördags kväll gick han ut både i C More och på den efterföljande presskonferensen och mer eller mindre öppet sågade sina spelare: “De var inte där”, “För många som alibispelar”, “De/vi vinner inga kamper”, ” De/vi var inte desperata nog” etc. Vi har både sett och hört det förut, och det känns mycket märkligt för en tränare att uttrycka sig så om sina spelare.

Kan ni tänka er en VD för ett företag som ställer sig publikt och säger: “Mina medarbetare är egentligen ganska kassa. De kommer i och för sig till jobbet som de ska, men de är faktiskt rätt dåliga på att utföra sina arbetsuppgifter. Jag säger åt dem att jobba men de lyssnar inte. Företaget går riktigt dåligt och det är framför allt deras fel eftersom de varken lyssnar eller anstränger sig tillräckligt”. Hur stor chans skulle det vara att ett sådant företag plötsligt blomstrade och presterade över alla förväntningar? Ganska liten, skulle jag tro. Och under perioden som Eldebrink varit tränare – har ni hört en enda spelare uttala sig kritiskt om Eldebrink? Kan tänka mig att vissa varit frestade ibland men då istället valt den solidariska linjen.

Fler exempel
Det finns desto fler exempel där Eldebrink agerat osolidariskt med sina spelare. Jag var t ex inbjuden på en sponsorträff i januari i år. Det var inför en match mot Djurgården i Lindab Arena, där Eldebrink kom förbi och snackade upp matchen. Skulle gissa att ett 40-tal representanter från olika lokala och regionala företag fanns på plats. Det här var mitt under den långa förlustraden i januari-februari. Han var då öppet mycket kritisk mot spelarna och namngav till och med flera stycken som han tyckte var lata, bekväma och bortskämda. Minns att jag och flera med mig reagerade ganska starkt på detta, för det kändes som ett billigt sätt att flytta fokus från sin egen person.

Personligen tror jag att Anders Eldebrink tappade en stor del av spelargruppen redan under förra säsongen, men att Rögle helt enkelt inte har haft råd att göra sig av med honom. Jag tror också att man har varit medveten om att det funnits en förtroendeklyfta mellan spelarna och Eldebrink, men att man har hoppats på att lite goda resultat den här säsongen skulle släta över sprickan. Det blev precis tvärtom resultatmässigt och sprickan har successivt vuxit till en djup avgrund.

Jag vet inte om ni kommer ihåg efter match fyra mot BIK Karlskoga i kvalet i våras. SHL-kontraktet var precis i hamn och Eldebrink blev intervjuad på isen. Bland det första han säger är “Vi behöver bättre spelare till nästa säsong”. Hade det inte varit rimligt att vänta med den typen av uttalanden till firandet var över efter någon vecka eller två? Snacka om att sänka sin grupp offentligt. Lite senare höll Eldebrink tal i omklädningsrummet inför alla spelare, C More var på plats även då och filmade live. Inget brandtal direkt men ett typiskt lågmält anförande á la Eldebrink, där han tackade för utfört jobb. När han var klar förväntade man sig självklart jubel och applåder från spelargruppen, men… Inte ett pip. Inte en applåd. Inget. Bara total tystnad. Då stod det klart för mig att det fanns ett Grand Canyon mellan Eldebrink och spelarna…

Nu väljer styrelsen och klubbledningen återigen det halva plåstrets taktik, och ger de assisterande tränarna Patrik Ross, Roger Hansson och Magnus Wennström fortsatt förtroende att leda skutan vidare. Med tanke på ovanstående klyfta mellan Eldebrink och spelartruppen finns det en liten chans att det faktiskt kan fungera, men det är samtidigt att spela ett högt spel. Jag, och säkert många med mig, hade föredragit att få in helt nytt blod och nya idéer i gruppen. Men krasst ekonomiskt förstår och respekterar jag att klubben förmodligen inte har så stort handlingsutrymme just nu. Nu handlar det om att försöka ro säsongen i land och säkerställa SHL-kontraktet fortast möjligt. Helst utan ännu ett nervpåfrestande kvalspel.

Börja med att revidera målsättningen för säsongen
Än finns det ingen större anledning till panik. Mora och Karlskrona framstår trots allt fortfarande som fullt möjliga räddningsplankor, om vi bara kan sätta ett något mer vägvinnande grundspel. Att få det på plats blir den nya tränarkonstellationens främsta uppgift de kommande veckorna, och framför allt att få spelarna att köpa spelsystemet till 110 procent. Men tiden är knapp. Första examen är redan mot Mora om nio dagar.

Avslutningsvis tycker jag att tränarna tillsammans med laget genast ska revidera sitt mål för säsongen. Släpp tankarna på play in och fokusera helt på att sträva efter att hamna på plats 11-12. Allt utöver det får ses som en ren bonus. Jag tror att en sådan revidering hade kunna lyfta lite press från många axlar och laget hade kunnat anta en underdog-attityd igen. Det tror jag skulle passa Rögle betydligt bättre än snacket om direktplats i slutspelet eller en play in-plats. Och om det görs – berätta det snarast möjligt för era fans, så tror jag att det även kommer betydligt mer draghjälp från vårt håll framöver.