Välj en sida

Efter förra uppehållet i november åkte jag till Jönköping i förhoppning om att få se ett laddat Rögle göra en riktigt bra omstart mot HV71. Låt vara att insatsen inte skulle räcka till poäng ändå, men att matchen skulle sluta 0-5 och att de grönvita skulle göra en riktigt slätstruken insats – ja, det hade jag faktiskt svårt att se trots att laget varit inne i en negativ trend redan före uppehållet. Redan på resan hem till Helsingborg började jag fundera lite kring kombinationen Rögle och omstarter, där känslan var att den inte direkt är någon “match made in heaven”.

När jag nu gått igenom samtliga uppehåll som varit längre än en vecka de senaste säsongerna (inklusive den innevarande), så kan jag konstatera att den där inledande känslan var rätt. Varje säsong innehåller tre längre uppehåll, så underlaget jag kikat på omfattar alltså 13 omstarter räknat från säsongen 2015/16. Det ger totalt 39 poäng som det spelats om och av dessa har Rögle mäktat med att ta 15 poäng totalt. De 15 poängen fördelar sig på fyra stycken trepoängare, en tvåpoängare samt en enpoängare. 15 poäng på 13 matcher ger ett snitt på 1,15 poäng per match i de omstarter som Rögle har spelat den här SHL-sejouren. Inte godkänt om ni frågar mig, och uppenbarligen är omstarter inte Rögles melodi.

Det mest anmärkningsvärda med de här siffrorna är att en klar majoritet av de här matcherna dessutom har spelats på hemmaplan i Lindab/Catena Arena. Hela tio av de här 13 matcherna har faktiskt varit på hemmais, och då framstår de 15 poängen som än svagare, anser jag. Här borde den sportsliga ledningen ha något att fundera kring, även om ansvaret för träningar, förberedelser och matchupplägg har skiftat genom säsongerna. Det kan såklart bara handla om tillfäligheter, men siffrorna pekar definitivt i en helt annan riktning. Räknar vi dessutom in de fem premiärerna som en form av omstarter, så är facit ännu dystrare. På de fem premiärmatcher vi spelat hittils har det blivit en vinst och fyra förluster (två hemmamatcher och tre bortamatcher).

Ikväll väntar ännu en omstart – den andra säsongen 2019/20. Den första har vi redan avhandlat. Ett skadeskjutet och något vingklippt Rögle ska ta sig an nykomlingen Oskarshamn – ett erkänt svårt lag att tampas med i Be-Ge Hockeycenter. IKO må ha förlorat stort i några matcher och så här långt fått kämpa för varje inspelad poäng, men på hemmais är man inte helt lätta att tas med. Åker Rögle till den här matchen med inställningen att det kommer bli en enkel resa mot en av seriens slagpåsar, lär man få lämna Oskarshamn ikväll med noll poäng. Det är på hemmais som Oskarshamn tagit merpartern av sina poäng (15 av 20), och så här långt är det inget lag i serien som åkt därifrån med några enkla poäng. På hemmais har IKO slagit i tur och ordning Leksand, Djurgården, Brynäs, Linköping och Färjestad.

Med ovanstående statistik i minnet är min känsla att det blir en tuff uppgift för de grönvita. Dels kommer vi inte till match med vårt bästa lag och dels har Oskarshamn haft närmare två veckor på sig att slicka sår och slipa på de detaljer i spelet som fungerat mindre bra under seriens inledande halva. Jag hoppas att min känslan är fel och att Rögle kan visa att de är ett lag för toppen genom att spela ett fokuserat och tålmodigt bortaspel, där man tar vara på de chanser som garanterat kommer mot ett sargat bottenlag som IKO. Då finns chansen till en seger och ett bra avstamp i säsongens andra omstart.