Välj en sida

Efter Rögles tunga start på SHL 2017/18, har det trots den senaste förlusten mot HV71 börjat se mer och mer strukturerat ut i spelet. I matcherna mot Färjestad och Brynäs fick vi se ett Rögle som såg ut att vara påkopplade från start och som åkte skridskor, tacklade och hjälpte varandra över hela banan. Att vända negativa trender i ishockey är ingen enkel uppgift, det krävs att rätt spelare kliver fram och visar vägen när det gäller som mest. Jag tänker självklart på nyförvärv som Ted Brithén, Craig Schira, Juhamatti Aaltonen, Kevin Gagné, Alexander Younan och inte minst Justin Pogge.

Ted Brithén: 7 poäng på 10 matcher
Ted Brithéns inledning på säsongen var ingenting som imponerade på mig. Han hade självklart skyhöga förväntningar på sig från fansen och klubben att vara en tydlig vägvisare för laget, vilket han inte riktigt lyckades med de första matcherna. Men likt övriga laget, har även Ted höjt sig flera nivåer de senaste matcherna och ligger nu på en nivå där han helt enkelt måste vara för att laget ska vinna matcher. Hans soloåkning vid 1-1 målet hemma mot Färjestad är ett klockrent exempel på det.

Craig Schira: 11 poäng på 10 matcher
Craig Schira var en spelare som jag inför säsongen inte visste särskilt mycket om. Jag visste att han hade SHL-erfarenhet från Luleå, men inte mycket mer. Hans statistik från tidigare säsonger var väl helt okej, men visade inga tecken på att vi skulle få in en stabil förstaback som kunde logga de där stabila 20-plus minuterna varje match. Nu, efter nio spelade matcher har vi fått svaret att det är just en sådan back vi har fått in i Craig Schira. Han har visat att han kan vara en avgörande faktor både defensivt och offensivt, elva poäng på tio matcher såhär långt är grymt imponerande. Schira FÅR bara inte bli skadad, så enkelt är det.

Juhamatti Aaltonen: 7 poäng på 9 matcher
Spelare som Juhamatti Aaltonen har alltid kritiker från två läger. Det ena säger att han gör 35-45 poäng varje säsong och att han kan snurra upp vilken motståndare som helst på läktaren, och så vidare och så vidare. Det andra lägret säger att han inte jobbar för laget, inte åker tillräckligt med skridskor, inte tacklar och inte heller funkar defensivt. Det är lätt att dra paralleller till spelare som Jordan Eberle i NY Islanders, som får ungefär samma kritik. Svaret är ganska enkelt i min värld, sådana spelare funkar bäst i vinnande topplag. Men det är inga spelare som på egen hand bidrar till att skapa vinnande lag. Där ligger problemet med att ha Aaltonen i Rögle. Som offensiv spets kommer han förmodligen att göra sina 35-45 poäng denna säsongen också, men frågan är om det kommer göra någon skillnad för lagets placering i tabellen?

Kevin Gagné: 6 poäng på 9 matcher
En offensivt präglad back som Kevin Gagné måste finnas i lag som har ambitionen att vinna matcher. Gagné har en fantastisk förmåga att driva upp tempot i uppspelen och kan med sin rappa skridskoåkning på egen hand få in pucken i offensiv zon och etablera tryck mot motståndarmålet. Försöker minnas när Rögle senast hade en sådan back, men kan faktiskt inte komma på en enda. Steget från Hockeyallsvenskan till SHL är stort, och Gagné hade inledningsvis svårt att komma helt till sin rätt. Men efter ett par matchers anpassning har han verkligen steppat upp och är en stor del av anledningen till att laget har börjat vinna.

Alexander Younan: 3 poäng på 8 matcher
Fick likt laget en tung start, där han såg vilsen och stressad ut i första matchen mot Malmö. Därefter var han petad i andra och tredje matchen, och de flesta Rögle-supportrar var nog redo att plocka fram den berömda floppstämpeln. Men på något sätt har Alexander tagit sig igenom den tunga starten och har nu växlat upp till en stabil tvåvägsback bredvid generalen Craig Schira. Helt plötsligt vågar han hålla i pucken utan att vara vårdslös, han slår rätt passningar, åker skridskor och spelar fysiskt. Jag tror att steget från Hockeyallsvenskan till SHL blev till en mental tröskel för honom att överkomma, och att direkt bli inkastad i ett glödhett premiärderby var inte den allra enklaste starten man kan ha. Nu gäller det för Alexander att inte sväva iväg, utan fortsätta fokusera på att göra det hårda jobbet. Gör han det kan Masken ha hittat en oslipad diamant som mycket väl kan växa till en topp-back i SHL.

Justin Pogge: 2,92 GAA, 91.1% SVS på 6 matcher
Sist men verkligen inte minst är det senaste nyförvärvet, målvakten Justin Pogge. Han har tidigare varit stabil oavsett var han spelat och det verkar inte bli någon skillnad på det här i Rögle. Sedan Pogges ankomst har försvaret sett stabilare och lugnare ut, och laget litar på att han tar de puckarna han ska (undantag möjligtvis på Brynäs fjärde mål). Som utespelare är det otroligt tungt mentalt att vara nära mål framåt, för att sedan se enkla baklängesmål trilla in bakåt och avgöra matcherna. Här gör Pogge verkligen skillnad, och han har förutsättningar att komma upp i samma höga nivå som Lindbäck hade i långa perioder förra säsongen.

Rögle har vunnit tre och tagit poäng i fyra av de fem senaste matcherna. I den senaste matchen mot HV71 såg laget ut att lite falla tillbaka i de gamla vanorna igen. För att undvika en ny förlustrad måste de här nyförvärven fortsätta att leverera på en hög nivå och ingen har råd att tro att man är bättre än vad man är. Har alla verkligen insett att det är genom hårt jobb och samarbete som man vinner matcher och att ingen enskild spelare står över laget? På tisdag mot Linköping får vi svaret.