Välj en sida

I morgon är det officiell ispremiär för Rögle i Lindab Arena och evenemanget markerar samtidigt startskottet på säsongen 2018/19. Röglesnack har av olika anledningar legat i dvala sedan säsongen tog slut i våras, men nu är ambitionen att börja växla upp och leverera läsvärda och relevanta inlägg om laget i vårt hjärta.

Med begränsade skrivresurser – och reguljära uppdrag vid sidan av bloggen – är det svårt att alltid hålla bloggen vid liv. Jag har där därför medvetet låtit bli att försöka hänga med i svängarna under silly-säsongen. Det finns det andra kanaler och bloggar som gör både bättre och mer frekvent.

Som jag skrev när bloggen etablerades: Röglesnack är och ska vara en personlig supporterblogg. Här får du analyser, åsikter, sillynyheter, intervjuer och annat som kan vara av intresse för alla som följer Skånes stolthet. Ambitionen är att vara ett intressant komplement till rapporteringen i lokala medier och klubbens egen information. Så värst många sillynyheter har det väl inte blivit, men i övrigt känner jag att innehållet ganska väl speglar den ursprungliga ambitionen.

Jag tror att vi är ganska många som ser fram emot den kommande säsongen med stor tillförsikt. Bröderna Abbott har i lugn och ro kunnat bygga ett delvis nytt lag, och det finns numera inte många spår kvar från det lag som tog sig upp i SHL säsongen 2014/15. Det känns därför som något av en fräsch nystart, för en resa som inleddes i november förra året när först Chris Abbott engagerades som sportchef och Cam Abbot som tränare några veckor senare. Nu har bröderna kunnat sätta sin prägel på lagbygget från start och det ska bli spännande att följa hur detta Rögle kommer att uppträda och prestera i vinter.

Centersidan ser ruskigt stark ut och här snackar vi en rejäl uppgradering jämfört med tidigare säsonger i SHL. På forwardssidan i övrigt ser det också bra ut, där jag räknar med att Christian Thomas kommer att leverera mål och poäng minst i nivå med Bryan Lerg. Tittar man på hans statistik från AHL-spel är den helt klart i nivå med Lergs, men jag tror ändå att Thomas är en större tillgång i det totala spelet. Lerg var direkt dålig i det defensiva spelet under större delen av sin första säsong i RBK, men spelade upp sig något i den delen av spelet under sitt andra år i klubben. Min känsla är att Thomas behärskar den delen av spelet bättre.

Sen hoppas vi såklart att Olle Liss ska fortsätta sin makalösa utveckling, även om jag tror att det kan bli svårt att hålla samma poängsnitt som han hade under de elva matcher han spelade sedan han kom från Pantern. Men poäng kommer Liss garanterat att leverera. Jag hoppas också att en spelare som Daniel Zaar kan få en nytändning i nygammal miljö, och att han hamnar i en omgivning där han får utrymme för sitt vassa skott. I övrigt tror jag mycket på Christoffer Bengtsson, även om det säkert kommer att bli en ganska tuff omställning från Hockeyallsvenskan. Vi får nog ge honom lite tid att acklimatisera sig, men på sikt kommer han bli en stor tillgång i vinter.

Målvaktssidan är intakt sedan förra säsongen och där är jag inte det minsta orolig. Både Pogge och Kolppanen visade att de i sina bästa stunder håller hög SHL-klass. När nu båda får vara med från starten och konkurrera om en förstaspade, är jag helt säker på att de kommer lyfta både sig själva och laget ytterligare ett par snäpp.

Enda frågetecknet för min del är backsidan. Den känns inte helt hundra om jag ska vara ärlig, och här hade jag faktiskt hoppats på en större uppgradering än vad som är fallet hittills. Det kan absolut bli flipp på flera spelare men steget till flopp känns inte heller särskilt långt. Det vill verkligen till att spelare som Williamsson, Youds, Curran och Bertov levererar, annars kan det bli riktigt jobbigt i egen zon i vinter.

Det enda säkra kortet just nu är Schira, som vi vet kommer att leverera kväll efter kväll. Det är alldeles för lite anser jag och om det inte händer något ytterligare på värvningsfronten, vågar jag lova att vi är många som kommer sakna en Jalasvaara när pucken släpps i mitten av september. Det har ryktats om att det är en etablerad back på väg in och namn som cirkulerat är Jonas Ahnelöv och finske Joonas Järvinen, men mycket hänger nog på Rasmus Sandins vara eller icke vara i Rögle. Personligen anser jag att Sandin nog skulle må bra av en hel säsong i SHL innan han tar steget över till NHL. Men beslutet ligger hos Toronto och lär inte komma förrän efter träningscampen i september.

Nu hoppas jag att vi ses på ispremiären kl. 18.00 i morgon. Med tanke på den förväntan som ligger i luften kring säsongens Rögle-upplaga räknar jag med att vi blir fler än vid förra årets ispremiär. Då var vi cirka 2.500 personer som klev in i kylan. Med tanke på den galet fina sommar vi haft i år, kan det nog vara ännu fler som vill svalka av sig en stund i Lindab Arena. Väl mött där!