Välj en sida

Wow! Rögle BK spelar SM-final säsongen 2020/21. Det känns nästan overkligt att bara skriva den meningen, men det här laget har i allra högsta grad visat att de är på riktigt och att det finns backning bakom målet att gå hela vägen i det här slutspelet. Först krossar man ett segervant och rutinerat Frölunda i kvartsfinalen och i semifinalserien mot Skellefteå maler man till slut också ned det spelskickliga och slutspelsrutinerade gänget från Västerbotten. I mina ögon var Rögle det klart bättre laget, med undantag för period ett i match tre och förlängningen i match fyra. Övriga delar i matcherna tillhör definitivt Rögle, och med bara lite bättre effektivitet hade det här inte behövt gå till fem matcher.

Nu väntar alltså “fina” Växjö i Vida Arena på lördag eftermiddag. Jag bara älskar det! För första gången i det här slutspelet kan vi nu alltså slå ur underläge, då favoritskapet plötsligt flyttas över på de seriesegrande smålänningarna. Oj, vad jag tror att den underdog-positionen kan passa detta Rögle! Alla vi som följt Rögle under lång tid vet två saker: När krokusen blommar (för det gör den väl fortfarande, eller..?) och Rögle slår lite ur underläge, då spelas det ofta en hockey som det slår rejäla gnistor om.

Men är det verkligen möjligt att höja den nivå som laget visade i serien mot Skellefteå? Nja, skulle tro att det blir svårt men kan Växjö driva oss att bara tangera de höjderna, har jag svårt att se att de ska kunna slå oss i en matchserie bäst av sju. Men likt Skellefteå så är Växjö en stark och välcoachad motståndare, som Rögle garanterat har den allra största respekt för. Från grundserien har Rögle med sig ett litet poängmässigt övertag i form av 7-5, där samtliga matcher slutat med hemmasegrar. Rögle borde nog egentligen haft en bortaseger i mötet den 14 januari, då man skaffade sig ett 2-1 överläge som stod sig hela vägen till matchens sista minut. Där och då lyckades Andrew Calof något turligt peta in en kvitteringspuck, och sen vann Växjö via ett tidigt avgörande i förlängningsspelet. Men resultaten från grundserien spelar nog mindre roll nu i slutspelet, som på så många sätt är lite av en annan sport än i serielunken.

Det kommer att bli en helt annan typ av matchbild än vad vi har sett mot Skellefteå. Växjö jobbar betydligt mer med riskminimering och kommer inte att bjuda på några ytor i varken mittzon eller försvarszon. Hallam har som så många gånger förr skapat ett väldigt välstrukturerat och disciplinerat lag. Med Iilari Melart avstängd i de två första matcherna, tror jag att Rögles tyngd och fysiska spel kommer att skapa problem för Växjös backar. Varken Färjestad eller Örebro har varit i närheten av det fysiska spel som Rögle spelat mot såväl Frölunda som Skellefteå, och det tror jag kan komma att bli en obehaglig överraskning för Växjös spelare. Rögle har helt klart fler spelare som kan spela med tyngd och fysik än vad Växjö har, så det ska bli oerhört spännande att se hur smålänningarna möter upp Rögle i den så viktiga detaljen av spelet.

Stora frågetecken för Ted Brithén och Dennis Everberg inför den första finalmatchen, men av vad jag hört kan det finnas möjligheter för att Ted ska kunna spela igen inom kort. Det kanske inte funkar redan på lördag, men förhoppningsvis kan han vara tillbaka igen till andra mötet på måndag. Vad gäller Dennis Everberg är jag mer tveksam till spel överhuvudtaget. Det såg inte alls bra ut när han lämnade match tre uppe i Skellefteå, och det ska nog till någon form av mirakelkur från Rögles fysioteam för att få “Dempa” i speldugligt skick under finalspelet. Det är ju inte så heller direkt att Dennis har en snäll spelstil, utan hans roll handlar mycket om att ta kampen framför motståndarmålet och där gör det ofta rejält ont att vara även när man är skadefri.

Desto viktigare då att Zaar var tillbaka i laguppställningen igen i gårdagens match, och han såg väldigt pigg och spelsugen ut. Sen måste man ju bara lyfta fram Leon Bristedt, som med skadorna på Brithén och Everberg kliver fram från kulisserna och nästan blir som ett nyförvärv helt plötsligt. Han måste bara putsa bort lite onödiga utvisningar, men i övrigt känns det som om förra säsongens Leon är tillbaka igen. Underbart skönt för oss! Det kan faktiskt vara en faktor som blir tungan på vågen i finalserien mot Växjö – plötsligt adderas ytterligare en spetsspelare till Rögle och totalt sett kan inte Väzjö matcha den bredd som Rögle kan visa upp på den fronten.

Låt finalspelet börja!

Fotomontage: Bildbyrån/Sportsediting