Välj en sida

Serielunken är över för Rögle. Nu är vi här och inväntar några matcher innan vi vet om det blir Frölunda, Färjestad eller Malmö i en kvartsfinal. Det enda vi vet med säkerhet är att Rögle slutat på en imponerande andraplats i serien. Resten kan vi bara spekulera i. Speciellt ovisst blev allt nu förra veckan när beskedet kom, beskedet som innebär att ett Covid-utbrott i ett av lagen kan leda till att allt plötsligt tar slut och inte då på sportsliga grunder.

Rögle har spelat 52 omgångar och när vi summerar det hela så kan man inte göra annat än att ge laget fina betyg. Detta trots att serielunken blev lite väl mycket “lunk” för Rögles del. Formen har dalat ända sedan 2020 blev 2021. Laget har inte nått samma höga toppar och lagets svackor har varit djupare och längre än under hösten. Rögle hade svårare att vinna matcher, helt enkelt. Det var just jämnheten och förmågan att vinna matcherna även när vi spelade sämre som gjorde att vi tidigt cementerade vår plats i toppen av serien.

Tar vi ett helhetsgrepp och tittar på våra SHL-konkurrenter så har samtliga klubbar under säsongen haft perioder då de presterat sämre och fått med sig sämre resultat. Så vi ska inte vara alltför deppiga. Vår dipp har inte varit lika lång men det jobbiga är timingen på vår formsvacka. Låt oss hoppas att segern i den sista matchen, mot ett stukat Växjö, samt vila, träning och internmatcher var det vi behövde för att vara bäst när det gäller. Innan segern mot Lakers så satt jag här och deppade ihop och kände till och med att vi skulle behöva vänta på vår första seger i en slutspelsmatch till nästa säsong.

Dessa tankar flög all världens väg när jag tittade på mitt SHL-tips inför säsongen. Jag tänker bespara er hela mitt tips men vill avslöja att sett till mina förväntningar på Rögle, så kan jag konstatera att den långa formsvackan till trots så har Rögle presterat bättre än jag trodde. Jag hade Rögle på sjunde plats. Jag har svårt att tro att någon som följer klubben kan ha tippat dem topp två, med de tapp vi hade inför säsongen. Att tippa en tabell innan serien ens har börjat är aldrig lätt men att jag skulle ha så fel som jag haft, det trodde jag inte. Andraplatsen, oavsett om vi såg ut att kunna sluta etta väldigt länge, måste hyllas. Optimismen har hittat tillbaka och jag är galet taggad inför slutspelet. Det ska framförallt bli otroligt kul!

Beskedet att nya covid-utbrott under slutspelet kommer innebära WO och förlust, anser jag är ett otroligt märkligt beslut. Under serien har man skjutit upp match efter match. NU, när allt ställs på sin spets och det ska avgöras, NU blir det WO vid utbrott och säsongen kan vara över för det drabbade laget. Det kanske inte är görbart men varför kunde inte vi i Sverige göra som exempelvis NHL gjorde med slutspelet senast då det hela var förlagt i två hubbar, i Edmonton och Toronto. Ledare och spelare gick in i sin bubbla, en så “coronasäker” bubbla som möjligt. Samma sak har gjorts i andra sporter.

Det blir rättvist, det minskar riskerna och allt kan avgöras på sportsliga grunder. Oavsett vilken förening som eventuellt drabbas av detta beslut i slutändan, så blir det så otroligt orättvist. Jag vet, det finns inga garantier såklart. Jag tänker att samhället i stort också skulle tjäna på att vi hade färre resande SHL-klubbar och därmed mindre spridning.

Låt oss hoppas att klubbarna själva inser vikten av att skapa och hålla sig i sina säkra bubblor och att alla vi som följer slutspelet, och främst då vi som följer Rögle, får stanna kvar i våra glädjebubblor så länge det bara går. Vi är ju bara elva segrar ifrån SM-guld…

Foto: Rögle BK