Välj en sida

Röglesnack är tillbaka igen efter ett kortare uppehåll. Hösten och vintern har varit intensiv på många sätt, så när Rögle tog två veckor ledigt passade det samtidigt bra att ta en kort paus i bloggandet. På lördag inleds finalomgångarna i SHL och det återstår sju matcher innan det är dags att summera säsongens grundserie. Rögle ligger i vinnarhålet inför avslutningen och har sitt öde helt i egna händer. Vi har två poäng till godo på Örebro, fyra på Mora och hela tio på Karlskrona.

Karlskrona kan vi nog redan nu utse till ett av kvallagen från SHL. Jag tror inte att de mäktar med att ta in åtta poäng och 21 mål på Örebro, som just nu parkerar på platsen närmast över kvalstrecket. Det innebär att kampen om den återstående kvalplatsen kommer stå mellan Rögle, Örebro och Mora. Här har Rögle det klart bästa utgångsläget, och med en bra insats mot Mora på lördag så kan den positionen förbättras avsevärt.

Det är ett dramatiskt möte som väntar, där jag anser att all press ligger på hemmalaget. De har egentligen inte råd att förlora och det bör innebära en högre anspänning hos hemmaspelarna. Samtidigt är de väldigt starka hemma i Jalas Arena, där man tagit 31 poäng av sina totalt 46 så här långt. Så det är en tuff utmaning som väntar för Rögle, som kämpat med bortaspelet i stort sett hela säsongen.

För Rögle handlar det om att inte släppa tre poäng till Mora. Att åka ifrån Dalarna med poäng i bagaget skulle vara oerhört betydelsefullt för fortsättningen och klarar man det skulle mycket vara vunnet. Personligen anser jag att nio poäng av de återstående 21 som är kvar att spela om, räcker för Rögle för att SHL-kontraktet ska vara säkrat. Det innebär ett poängsnitt på 1,3 poäng per match, vilket är en bit under det laget har presterat sedan Cam Abbott tog över som tränare (1,44 poäng/match). Klarar man att ta de här nio poängen, behöver Mora ta 14 poäng på sju matcher för att passera Rögle. Två poäng i snitt per match är helt enkelt en nivå jag inte tror att de är kapabla att leverera, även om de har fyra hemmamatcher kvar.

Örebro är mer svårbedömda, inte minst efter sina sista-minuten-värvningar och segern i hängmatchen mot Brynäs. Helt klart tillför nyförvärven kvalitet, men frågan är om man hinner få ihop spel och lag på den korta tid som återstår. Trots segern mot ett ganska blekt och tafatt Brynäs, är deras formkurva allt annat än positiv. Den nio matcher långa förlustsviten sitter naturligtvis kvar i spelarnas skallar och jag skulle bli förvånad om det helt plötsligt börjar rada upp segrar i de avslutande omgångarna.

Oavsett ska de ta tre poäng mer än Rögle på sju matcher, ett uppdrag som kan vara väl så svårt om bara Rögle ser till att hålla den nivå som man hade innan speluppehållet. En fördel för Rögle i kampen mellan de tre lagen är att Örebro och Mora möts i en av de sju omgångarna, vilket innebär att något av de två lagen garanterat kommer att tappa poäng i en av de sju omgångarna.

Vi går en spännande tid till mötes och som Rögle-anhängare är vi vana vid att den här tiden på året innebär både lidande och alla h-vetes kval. Vi kan ju detta sen länge och det tror jag faktiskt att spelarna också kan. Det gör att vi tillsammans går vinnande ur den här striden också!