Välj en sida

En som har bra koll på Rögles framgångar är den tidigare Röglebacken Kevin Marshall. Hemma i Montreal följer han noga SHL och Rögles matcher, där han inte minst är intresserad av hur det går för polaren Éric Gélinas. Faktum är att Marshall kan ha spelat en avgörande roll när Gélinas beslutade sig för att välja Rögle sent in på säsongen 2018/19.

– Ja, när Rögle kom upp som ett alternativ för Éric så ringde han mig och bad om mina synpunkter om klubben och staden. Han visste ju att jag hade spelat där ganska nyligen så jag antar att mina synpunkter vägde ganska tungt för hans beslut. För jag hade ju såklart bara bra saker att säga om både organisationen och Ängelholm, berättar Kevin Marshall.
– Det är grymt kul att det går så bra för Rögle. Även om det finns många faktorer som spelar in i lagets och klubbens utveckling, så ska man inte underskatta betydelsen av Gélinas. Med sin erfarenhet och sitt kunnande har han garanterat en positiv inverkan både på och utanför isen. Och hans otroliga kanon till skott sätter skräck i motståndarna och öppnar upp offensivt för hela laget.

Från hockey till fastigheter
Själv valde Kevin Marshall att sluta med ishockeyn endast 30 år gammal, trots att både kropp och knopp kändes fräscha. Inför sin tionde säsong på seniornivå kände han att det fick räcka och att han var nöjd med det han hade uppnått genom åren. Idag bor han med sin fru i Montreal, där han satsar på att bygga en ny karriär inom fastighetsbranschen. Kevin är numera affärsmäklare på fastighetsbyrån Avison Young i Montreal, som arbetar med att förmedla kommersiella fastigheter på den internationella marknaden. Kevins roll är att representera fastighetsägare i transaktionerna med köpare som investmentbolag och institutioner.
– Det är en helt ny vardag för mig och jag är numera vad man kallar för en “avarage Joe” här borta. Jag uppskattar verkligen att kunna spendera mer tid med min fru och min familj, och inte minst att alltid vara ledig på helgerna istället för att spela match och resa, berättar han.

Tidig i karriären testade du på spel i NHL och Philadelphia Flyers. Vad känner du själv att du saknade för ett genombrott på den nivån?
– NHL är den högsta nivån du kan spela på och något alla unga spelare drömmer om att kunna klara av att göra. Jag fick möjlighet att spela matcher med några av de bästa hockeyspelarna i världen och jag ångrar egentligen ingenting från den tiden. Men om jag skulle gett den ýngre versionen av Kevin ett gott råd, så hade det varit att ta för sig lite mer ute på isen och försöka göra ett större avtryck i ligan som helhet.
– Men annars kan jag inte peka på något särskilt som avgjorde, utan som alltid handlar det om tillfälligheter och också en gnutta tur om man ska slå igenom.

Vänskap med Hellkvist
Efter några år i AHL hamnade Kevin så småningom i SHL och Rögle säsongen 2015/16, och han är tacksam för att Anders “Masken” Carlsson gav honom den möjligheten. Det blev två fulla säsonger i Rögle, men när bröderna Abbott gjorde sitt intåg i i klubben i inledningen av säsong tre så hamnade Kevin vid sidan av laget. Med lite perspektiv och distans till den tiden, så säger Kevin att han trots allt är glad att det blev som det blev.
– Att hamna utanför ett lag är aldrig roligt, men det tillhör jobbet på den nivån. Den perioden fick mig samtidigt att omvärdera mina personliga prioriteringar och på allvar börja ifrågasätta min karriär. Så småningom blev jag utlånad till Oskarshamn i Hockeyallsvenskan, där de tog emot mig med öppna armar. Precis som i Rögle är det en klubb med mycket hjärta och jag är tacksam att jag hamnade just där en tid.
– Framför allt fick jag chansen att jobba med Björn Hellkvist och vi utvecklade en speciell vänskap på den korta tiden jag var där. Trots att våra vägar har gått åt olika håll efter det, så kommer jag alltid att minnas den positiva inverkan Björn hade på mig. Och om han läser detta vill jag bara säga ett stort tack till honom!

Vad är ditt bästa minne från tiden i Rögle?
– Definitivt alla fantastiska människor i klubben och i Ängelholm, men också den speciella kultur som finns i Rögle. Även om vi långa stunder kämpade resultatmässigt under den här tiden, hade vi som grupp alltid en positiv anda och det fanns en grundläggande respekt för varje individ i laget. Det gjorde att det alltid var en glädje att komma till arenan för att träna och spela.

Bucklan till Ängelholm?
Trots att det nu gått mer än tre år sedan han lämnade Ängelholm, så följer han noga hur det går för laget, mycket tack vare att säsongerna i Rögle var de som satte allra störst avtryck i Kevins karriär. Han har sett förvandlingen som har skett under bröderna Abbott och tror att tiden nu kan vara inne för att Le Mat-pokalen ska kunna hamna i Ängelhom framåt vårkanten.
– Det känns som om de har fått ihop delarna på ett väldigt bra sätt den här säsongen och laget ser mycket starkt ut. Det skulle vara fantastiskt kul om de lyckades gå hela vägen, och inte minst skulle det ge mig och min fru en anledning att resa tillbaka till Ängelholm för att vara med och fira, skrattar Kevin.

Finns det något särskilt ni saknar med Sverige och Skåne?
– Ja, vi saknar lite den svenska livsstilen. Jag gillar uttrycket lagom och tycker att det är en väldigt bra inställning i livet. Jag brukar säga till mina kanadensiska vänner att svenskarna har knäckt koden på hur livet ska levas. Men sen saknar vi såklart alla trevliga människor vi lärde känna under vår tid i Ängelholm och så “fikan” med alla goda bakverk som ni har där borta. Vi hoppas få anledning att komma tillbaka snart igen!