Välj en sida

Hemmapremiär ikväll – en lång väntan är över och säsongen 2022/23 kan äntligen börja på riktigt! Det blir lite av en mjukstart med CHL-matcher mot först ungerska Fehervar och sen på lördag mot polska Katowice. På pappret är det här två matcher som Rögle bara ska vinna, även om det var två tuffa bataljer på bortais mot de här lagen i förra veckan.

Det kändes då som om Rögle gjorde precis det som krävdes för totalt sex poäng, och att det finns både en och två nivåer till i reservtanken att plocka fram. Jag både tror och hoppas att publiken i Catena Arena och framför TV-skärmarna (matchen sänds på SVT) kommer att få se ett vassare och mer påkopplat Rögle i de här två matcherna. Förmår Cam Abbott & Co att skaka liv i den grönvita maskinen, som gjorde laget extremt svårslaget under förra säsongen? Det är en av de stora frågorna för min del inför den kommande SHL-säsongen.

En titt i statistiken från säsongen 2021/22 visar att Rögle bara hade tre nollpoängare på 26 matcher hemma i Catena Arena. Ett grymt starkt facit. Trots dessa starka papper blev man bara tvåa i förra säsongens hemmatabell. Skellefteå toppade med samma antal poäng (57 p), men med något bättre målskillnad än Rögle.

En titt i bortatabellen är nästa lika imponerande. Rögle vann totalt 14 av 26 bortamatcher (elva 3-poängare och tre 2-poängare). Helt poänglösa blev laget endast vid åtta tillfällen, vilket måste betraktas som ett enastående bortafacit. Ändå räckte det  inte till en förstaplats i bortatabellen, som togs av Luleå på totalt 44 poäng – en poäng bättre än Rögle. De här två lagen, tillsammans med Färjestad på 40 inspelade bortapoäng, spelade i något av en egen division i bortaspelet.

Som alla vet räckte Rögles starka hemma- och bortastatistik ändå till seriesegern och ett fint tillskott i klubbkassan av någon miljon kronor i segerpremie.

Veckans två CHL-matcher blir en indikation på om den grönvita maskinen börjar varva igång på allvar, för att sedan vara helt uppe i varv till SHL-premiären mot Brynäs hemma i Catena Arena den 17 september. Det må fortfarande saknas någon mutter eller skruv för att maskinen ska vara i helt perfekt skick, och huvudmaskinisten Chris Abbott lär försöka hitta delarna som saknas för att säsongens maskin ska vara lika intrimmad som förra säsongens upplaga.

Men att döma av hur hårt de galopperande energipriserna slår mot klubbarna i södra Sverige, lär nog klubben tänka sig för både en och två gånger innan det värvas in ytterligare spelare.