Välj en sida

Rögles tuffa vecka fortsätter med kvällens möte mot Brynäs i klassiska Gavlerinken. På förhand handlar det om en högintressant match mellan två lag som står och väger lite grann. Precis som Rögle har Brynäs inte fått den säsongsstart som man hoppades på och spelet har så här långt vinglat betänkligt för fjolårets SM-finalist. Det riktiga bottennappet blev 2-8 förlusten mot Skellefteå hemma för bara en vecka sedan, en förlust som kostade nye tränaren Roger Melin jobbet. Med Tommy Sjölin och Janne Larsson som huvudansvariga studsade dock Brynäs tillbaka direkt och tog en meriterande 2-1 seger mot samma Skellefteå bara två dagar senare. Enligt uppgift räddades laget till stor del av en storspelande Felix Sandström i målet, så formen för Brynäs är fortsatt mycket osäker.

Rögle å sin sida har steg för steg vuxit in i årets seriespel och lyckats vända motvind till medvind. Nu har man tre raka matcher med poäng, där segern mot Färjestad senast bör ha stärkt lagets självförtroende avsevärt. Så det finns goda förutsättningar att rida vidare på den positiva vågen, under förutsättning att spelet och arbetsinsatsen är i nivå med de senaste matcherna.

Statistiskt är dock Brynäs ingen önskemotståndare för Rögle. Sedan återkomsten till SHL har lagen mötts åtta gånger i seriespel. Poängfördelningen i de här matcherna är 18-6 i Brynäs favör, och Rögle har endast mäktat med en seger under ordinarie tid. Den segern kom i just Gavlerinken den 18 februari 2016, då Ludvig Rensfeldt lyckades pricka in 0-1 i matchens slutminut. Förra säsongen gick Brynäs segrande ur samtliga fyra möten, så att bryta den negativa trenden bör vara ytterligare en morot för Rögle i kväll.

Kvällens nycklar för Rögle:

  • Justin Pogge. Kan han fortsätta att spela på samma höga nivå som i de senaste matcherna, ger han per automatik laget en chans att vinna i varje match.
  • Special teams. Seriens bästa powerplay (Rögle) möter seriens näst bästa boxplay. Det lag som går vinnande ur den striden kan mycket väl gå vinnande ur matchen.
  • Ödmjukhet. Kan Rögle fortsätta på den inslagna vägen och spela med samma disciplin och arbetsinsats som de senaste matcherna, finns det goda chanser att göra Brynäs frustrerat.
  • Spelvändningarna. Rögles snabba omställningar har visat sig vara ett vinnande vapen. Tålamod i försvarsarbetet kommer att ge kontringslägen och då gäller det att vara effektiv i avsluten.

Se upp för:

  • Kevin Clark och Daniel Paille är två spelare som verkar trivas mot just Rögle. Förra säsongen var de starkt bidragande till flera av segrarna.
  • Ryan Gundersons skott i powerplay. Mycket av Brynäs PP-spel handlar om att sätt upp Gunderson för skottläge från blå. Detta bör Rögle ha läst och hittat vapen emot.
  • Retstickan Jonathan Granström. Har en viktig uppgift i att få motståndarlaget att tappa fokus, samtidigt som han är ett effektivt vapen framför mål i framför allt powerplay.
  • Christopher Liljewall lär vara sugen på att visa att Rögle gjorde fel som inte förlängde hans kontrakt. Har haft begränsat med speltid så här långt, men kommer säkert försöka störa sina tidigare lagkamrater.