Välj en sida

Upphausad derbystämning borde stå i centrum idag. Men på läktaren jäser missnöjet bland de initierade fansen. Bengtsson är center, i fjärdekedjan, och det är obegripligt för nästan alla!

Ämnet har inte samma dignitet som det man nu protesterar mot i Iran, men inbitna Rögle-fans sliter också sitt hår. Jag hoppades inför försäsongen att tränarna skulle hänga ihop mer med sin sportchef och tillsammans vara mer logiskt konsekventa, alltså ungefär lika modiga med matchningen som Chris varit med bygget. Jag hade som sagt börjat säsongen med att testa Larsson som toppcenter. Men det var tydligen aldrig ens aktuellt. Jag förstår valet av Tambellini, även om jag fortfarande inte tycker han är optimal på centerpositionen. Det är en “trygg kompromiss” jag kan svälja och som jag fortsättningsvis utgår ifrån. Efter framför allt andra men bitvis även tredje insatsen i serien finns det ingen anledning att ifrågasätta kompositionen av förstakedjan. Det är framförallt inte så att just Bengtsson skulle göra det ännu bättre någonstans just där.

Anton har få likheter med skicklige Sheen som det ännu inte är alls aktuellt att flytta på. Jag har likt HD aldrig sett Fergusons plats i startuppställningen som hotad. Fast jag hade nästan naglat honom som fjärdecenter inför säsongen. Minns dock Chris tidigare profetia, att Ferguson så småningom skulle avancera i lagets hierarki. Brady är kanske inte vår bästa avslutare, men mår säkert bra av nuvarande förtroende att leda “andra-kedjan”. Kanske har viss kemi infunnit sig? Individuellt har Rosdahl dock inlett trögt. Hursomhelst är Bengtsson ingen lösning heller på Fergusons eventuella offensiva tillkortakommanden. Bengtsson har själv aldrig varit någon större producent i centerpositionen. Men vår energiske kapten borde väldigt snart vara ett väldigt rimligt alternativ till Rosdahl, om inte Kim ganska snart behagar skärpa till sig. Med tanke på Kims ursprung, vad vore lämpligare än ett statement från just honom ikväll mot Malmö?

Det går ingen nöd på Larsson och Kasper som har spelat mycket ihop. Rimligt att de får fortsätta med det, också i andra power-play-uppställningen. Sjödin tar sina kliv och ser ut att passa dem fint som tredjelänk. Fast ändå inte givet att han ska gå före Larssons gamle parhäst OSL när denne är hel. Däremot borde kantsugne Anton Bengtsson vara ett uppenbart alternativ även här.

Det är ännu icke tid för Bengtsson att likt Sjögren retirera till en roll som defensiv fjärdecenter. Anton som förra säsongen lärde sig producera och fick ut så mycket mer av sig själv till förmån för laget på kanten, är i sina bästa år och ska flytta på Rosdahl, OSL eller Sjödin.

Det är också pinsamt för den unga satsningen i stort – i synnerhet för de fyra förstaårsseniorerna, tillika centrarna vi har bland anfallarna – om ingen av dem anses klara av att leda en fjärdelina! Och att de inte kan klara sig själva, tillsammans. Hallå! Vad är det för förtroende? De är inte klena. De är seniorer nu. De behöver inte ha kapten Bengtsson att hålla i handen. Om tränarna verkligen tycker det så bör de istället övertyga Chris om att låna ut de stackarna till Hockeyallsvenskan och få Chris att få tummarna ur och värva en toppcenter. Vi råder inte bot, varken på bristande rutin, tyngd i fjärdelinan eller tunn centrallinje genom att använda Bengtsson som fjärdecenter. Man sänker bara Bengtsson, slösar bort både honom och 02:ornas möjligheter.

Om det är Rosdahl som blir degraderad, eller om Sjödin eller OSL får maka på sig, kan nästan kvitta. Bengtsson ska gå före dem – på kanten! Det bör finnas gränser för hur mycket även obrottsligt lojala kaptener ska behöva offra av sin egen karriär och individuella ambitioner för laget. Fortsätter det så här lär Bengtssons NHL-dröm definitivt krossas. Han ska inte behöva “staga upp” en fjärdelina eller centrallinje. Det borde tränarna kunna anförtro Sjödin eller Tärnström, eller någon av de före detta juniorlandslagscentrarna, numera seniorerna Niederbach eller Ljungman. Det finns heller ingen anledning att vänta med det tills Edström kommer tillbaka och ger fjärdelinan lite tyngd på kanten, sannolikt på bekostnad av en herre född 02.

Jag tror inte Bengtssons felplacering avgör det festliga derbyt. Däremot, oavsett hur derbyt slutar, riskerar Bengtsson-gate på något sätt att bli ett problem om det får bestå. Det finns absolut inga skäl att fortsätta misshandla Bengtsson och låta fansen slita sitt hår.