Välj en sida

Han har precis avverkat den längsta försäsongen i sin karriär, men är nu äntligen redo för att göra sin NHL-debut efter succésäsongerna i Rögle. Röglesnack fick ett snack med den nyblivne tvåbarnspappan Kodie Curran precis innan hans avresa från vintern i Calgary till sommarvärmen i Anaheim.

Inget ont som inte har något gott med sig, brukar det ju heta. Och för Kodie Curran har det ofrivilliga coronaavbrottet också haft många uppsidor, som att kunna spendera mer tid med familjen och inte minst en möjlighet att kunna följa Rögles första halva av SHL-säsongen.
– Så det har inte gått någon större nöd på mig, även om den här pandemin gör att humöret går lite upp och ned. Det är mycket känslor och en helt ny typ av vardag som vi har fått vänja oss vid.
– Men vi fick nyligen vår andra dotter – Winnie Mae Curran – som gör att vi aldrig kommer att glömma den här omtumlande perioden i våra liv och ändå förknippa den med något väldigt positivt. Det är jag väldigt tacksam för, förklarar Kodie.

Redo när pucken släpps
Kodie har inte spelat en hockeymatch sedan den 12 mars, då Rögle slog Malmö i ett möte som skulle sätta punkt för säsongen 2019/20. Inför nedsläpp fick han ta emot Guldhjälmen som ett bevis på att han var SHL:s bäste spelare under säsongen, en prestation som resulterade i att drömmen om NHL ser ut att kunna bli verklighet. Men väntan på NHL-debuten har varit hans längsta avbrott från matchspel någonsin i karriären.
– Det har varit tufft att bara träna och åka skridskor, utan att ha någon bortre tidsgräns i sikte. Men man får bara försöka göra det bästa av situationen och tro på att allting kommer att ordna sig till slut, säger han.

Har du känt någon frustration över att detta händer just nu och att det drabbar dig?
– Det är klart att pandemin är frustrerande, men jag skulle nog bli galen om jag la för mycket energi på att tänka på varför det händer och varför just nu. Man får helt enkelt lita på att myndigheter och hälso- och sjukvården gör allt de kan för att ta oss igenom den här svåra perioden i våra liv.
– Jag måste bara se till att vara så redo det bara går när pucken släpps igen i NHL. Jag vet att jag kommer att få min chans, sen spelar det inte så stor roll exakt när det blir.

Anaheim imponerade
Mesta av tiden sedan han hastigt lämnade Sverige i mars har han tillbringat i hemmet i Calgary eller i svärföräldrarnas hus vid sjön Osoyoos i British Columbia. Men i somras var han på plats en hel månad i Anaheim för tester och för att bekanta sig med sin nya miljö. Och besöket imponerade på Kodie.
– Det var helt otroligt fint allting, det känns som en fantastiskt bra organisation och alla spelare var väldigt trevliga. Jag skulle varit på plats nu egentligen, men fick lite tid till eftersom vi precis fick vårt andra barn. Jag räknar med att åka till Anaheim de närmaste dagarna, förklarar han.
Den resan innebär också att det kommer att bli svårare att följa Rögles fortsatta äventyr, men Kodies täta kontakt med sina forna lagkamrater gör att han kommer att få löpande rapporter om laget ändå.

”Ryfors bäst hittills”
Han är inte överraskad över att det gått så bra som det har gjort, trots att han själv och Ted Brithén lämnade stora hål efter sig när de lämnade Rögle. Framför allt framhåller han bredden, spetsen och erfarenheten som finns i truppen, som förklaring till framgångarna.
– Rifalk tog stora steg redan förra säsongen och man kan nu se att han är mer bekväm i sitt spel. Gélinas är i sitt livs form och jag vet hur hårt han tränade i somras, och det ger resultat nu. Min polare Tambellini vet jag är giftig, och det är kul att se hur han klarat att anpassa sig till SHL. Bara synd att han blev skadad när han fick en så fin start.
– ”Hasse” och ”Sammy” har hittat fin kemi tillsammans och levererar både defensivt och offensivt. Generellt är det många svenska spelare som lyft sig, där Ryfors varit bäst hittills i mina ögon. Han har alltid haft kunnande och smartness för att spela i en förstalina, och luckan efter Ted gav honom en fin möjlighet att bevisa det.

Ovärderliga spelare
Det märks att Kodie fortfarande har ett stort engagemang för Rögle när han ska beskriva sina lagkamraters prestationer, och han skulle förmodligen kunna lägga ut texten i all evighet i ämnet. Han vill gärna också slå ett slag för de spelare som inte alltid gör avtryck i poängprotokollen.
– Everberg, Zaar och Bristedt vet alla vad de kan och betyder. Men killar som Matson, Bengtsson och Andersson är också ovärderliga att ha i ett lag. Deras erfarenhet, arbetsmoral och ledarskap är otroligt viktiga roller i ett lag, och det kanske inte alla förstår, förklarar han.
– Men även nyförvärven verkar ha kommit in i laget och spelsystemet på ett bra sätt, och det är fantastiskt kul att se!

Vad är dina egna förväntningar på den kommande säsongen?
– Jag har helt ärligt inte byggt upp några direkt förväntningar, mer än att jag vill spela mitt spel på bästa möjliga sätt och därmed bidra till att Anaheim får framgång. Jag är medveten om att NHL är världens bästa liga och att spelarna kommer vara större, snabbare, starkare och skickligare. Jag kommer säkert behöva lite tid för att anpassa mig till de nya förutsättningarna, och jag hoppas klara det på ett bra sätt och att processen ska gå så snabbt som möjligt.

Världens bästa fans
Vi avslutar vårt samtal med ett kort snack om Sverige och vad åren i Ängelholm har betytt för Kodie och hans fru. Han saknar framför allt sina lagkamrater och människorna i klubben, där han framhåller bemötandet som både unikt och familjärt.
– Bemötandet och hur vi togs om hand, kommer jag att bära med mig och minnas i resten av mitt liv.
– Sen saknar jag självklart världens bästa fans! Jag vet också att många lär sig att ”fika” i Sverige och där var vi inget undantag. Det gör vi numera varje dag här i Kanada, säger Kodie Curran.