Välj en sida

Efter sju sorger och åtta bedrövelser kunde så äntligen grundserien i SHL säsongen 2020/21 tas i mål på påskaftonen. Nu vet vi vilka lag som möter vilka i det slutspel som inleds på annandagpåsk med åttondelsfinalerna mellan Frölunda-Djurgården och Färjestad-Malmö. För Rögle startar slutspelet den 10 april, då det väntar möte med antingen Frölunda, Färjestad eller Malmö beroende på hur det går i de inledande serierna i bäst av tre matcher. Det enda lag som vi alltså inte kan möta i kvartsfinalen är Djurgården.

Det hackiga och utdragna spelschemat mot slutet av grundserien har gjort att lagen får lite olika förutsättningar inför slutspelet. Det lag som jag anser har dragit den största vinstlotten är Frölunda. De har fått matcha hyfsat hela vägen in till seriens avslut och får inleda slutspelet mot ett rostigt Djurgården, som spelade sin senaste match för över en vecka sedan. Klarar Frölunda det första hindret väntar ett ännu rostigare Rögle i kvartsfinalen.

På över fyra veckor – sedan den 9 mars – har vi spelat fem matcher och kommer till första nedsläpp den 10 april från ett två veckor långt matchuppehåll. Det är klart att de förutsättningarna inte är optimala, även om Röglespelarna och coacherna själva tonar ned betydelsen av det ryckiga upplägget för lagets vidkommande. För det är en sak att träna och något helt annat att spela slutspelsmatch.

Röglesnack fick tag på målvaktstränaren och videocoachen Magnus Wennström under påskhelgen, för att höra hur laget jobbar för att vara redo för slutspel till på lördag. Han ser enbart positivt på Rögles förutsättningar och menar att det snarare ger laget tid att slipa på avgörande detaljer i spelet.
De här veckorna har gett oss möjlighet att jobba på delar i spelet som vi tror kommer bli viktiga i slutspelet samt att vi kan lägga upp träningen så vi är pigga och hungriga när det väl drar igång, säger Magnus.

Vi får därför hoppas att Rögle är bättre mentalt och fysiskt förberedda på det som väntar än vad som var fallet i åttondelsfinalen mot HV71 våren 2019. Då var det uppenbart att vi inte var redo att spela slutspelshockey från start, utan fortsatte i ungefär samma stil som i grundserien. Gör vi samma sak mot ett slutspelsrutinerat Frölunda, är risken överhängande att det bli en kort matchserie.

Den gången vann HV71 relativt komfortotabelt i den första matchen i Jönköping och i seriens andra match i Ängeholm förmådde vi inte stänga matchen trots en snabb 3-0 ledning i den första perioden.
– Vi har med oss erfarenheten från de matcherna när vi går in i årets slutspel, och det tror jag är vikigt. Vi får se vem motståndaren blir på lördag, men vi ser fram emot att äntligen få komma igång, säger Magnus Wennström.

Foto: Rögle BK