Välj en sida

Det var ett helt nytt Rögle vi fick se uppträda i matchen mot Örebro i tisdags. Passionen, intensiteten och kampviljan var som i gamla goda tider. Även om det fanns en och annan skönhetsfläck kvar i spelet, var det här en kväll då hoppet säkert återvände hos ganska många Rögle-anhängare. Uppenbarligen hade bröderna Abbott på rekordtid lyckats gjuta nytt mod i spelarna och fått dem att tänka på annat än de bedrövliga resultat som fram tills i tisdags kväll präglat Rögles säsong. Det här var inte enbart ett trendbrott och slutet på en nio matcher lång förlustrad. Det var faktiskt också första gången sedan den 4 mars 2016 som Rögle vann samtliga tre perioder i en match, då vi slog Malmö hemma med 5-1.

I kväll står laget inför ännu en tuff utmaning i Scandinavium, där ett något vingligt Frölunda väntar. Resultatmässigt har Frölunda verkligen blandat och gett den här säsongen. Frågan är om Abbott-effekten bara var tillfällig eller om Rögle har förmåga att leverera ännu en topprestation och på allvar utmana ett normalt starkt hemmalag. Den här säsongen har göteborgarna vunnit sju av elva hemmamatcher, varav två vinster har kommit på övertid (mot Mora och Skellefteå). Rögles facit i Scandinavium de två föregående säsongerna är mycket dystert och faktum är att vi endast lyckats vinna en enda gång av de åtta senaste mötena. Det var den 16 januari 2016, då vi vann med 6-3 hemma i Lindab Arena.

Statistiskt sett är det alltså inte mycket som talar för Rögle i kvällens match, men av någon anledning har vi haft en förmåga att ofta spela jämnt med Frölunda. Många av förlusterna har varit med uddamålet och kan Rögle bara leverera en arbetsinsats i nivå med i tisdags finns absolut chansen till grönvita poäng. Men det krävs att alla spelare är lika påkopplade som senast samt att forwards fortsätter att våga utmana och bryta mönster. I skrivande stund är ingen laguppställning presenterad, men jag utgår ifrån att det bli i stort sett samma lag som mot Örebro. Det finns nog en liten chans att Daniel Widing kan ansluta, men Sebastian Collberg, Almen Bibic och Kevin Gagné tycks fortsatt vara ur spel.

Frågan är vad som är problemet med just Gagné? Det tycks som om han lider av samma mystiska skada eller sjukdom som gjorde att han missade några av matcherna under försäsongen, men samtidigt fanns han på plats i omklädningsrummet efter segern senast. Så det kan ju knappast handla om någon allvarligare åkomma. Låt oss hoppas att han kan vara tillbaka till mötet mot Djurgården på lördag. Laget behöver alla krafter det kan få just nu, inte minst för att spetsa konkurrensen och skruva upp energinivån ytterligare några snäpp!

Rögles tre nycklar i matchen:

  • Energinivån och passionen. Kan vi spela med samma intensiva skridskoåkning och vilja, finns det alla möjligheter att rubba ett Frölunda som saknar nyckelspelare som Joel Lundqvist och Carl Grundström.
  • Disciplinen. Rögle gör bäst i att hålla sig ifrån utvisningsbåset. Frölunda har normalt sett ett mycket bra powerplay, även om det hackat lite i den spelformen i år. Med spelare som Ryan Lasch i motståndarlaget gäller det att undvika så många numerära underlägen som möjligt.
  • Lite flyt. Det känns som om vi haft lite motflyt ett tag och det får gärna vända nu vår favör. Tror att stolparna har varit emot oss fem, sex gånger bara de fyra senaste matcherna. Så lite stolpe in hade inte skadat som extra hjälp i kväll.