Välj en sida

I ett blogginlägg inför matchen mot Timrå skrev jag att det mesta pekade på en topp 6-placering för Rögle och därmed en plats direkt i årets kvartsfinaler. Två förluster senare ser läget en aning annorlunda ut och nu handlar den resterande delen av säsongen snarare om att försvara play in-platsen. Chansen till en placering bland de sex främsta finns såklart fortfarande men det blir en tuff uppgift med tanke på spelschemat de återstående omgångarna. Jag tippade fem pinnar till Rögle i matcherna mot Timrå och Frölunda, men det är bara att konstatera att man är en dålig tippare och att det nu blir svårt att ta poängen som skulle gett en plats högre upp i tabellen,

Förlusten mot Timrå kändes väldigt onödig och den svider faktiskt fortfarande. Personligen trodde jag att vi var förbi den typen av “bottennapp”. Samtidigt är det sånt som händer alla lag ett par gånger per säsong. Men utan att förringa Timrås insats så berodde slutresultatet mer på oss själva än på motståndarens förmåga och kvalitet. Matchen mot Frölunda var av en helt annan karaktär och det kändes som om att resultatet lika gärna kunde ha blivit det omvända. Men återigen bjuder vi motståndarlaget på ett par mål, och det har man sällan råd med i SHL – inte minst gäller det mot ett topplag som Frölunda.

Jag tror det var Daniel Rooth som skrev i en av sina krönikor för en tid sedan, att han inte blir riktigt klok på var han har den här säsongens upplaga av Rögle. Och efter den senaste tidens insatser, är det bara att hålla med. När man tror att allting är stabilt och på väg i en positiv riktning – som efter poängen borta mot Luleå – så kommer det två matcher som pekar i den totalt motsatta riktningen. Mot Luleå fungerade defensiven medan det offensiva spelet (säkert medvetet) var betydligt blekare. Mot Timrå var det egentligen ingenting som funkade, bortsett från de inledande tio minuterna. Mot Frölunda var offensiven helt okej, medan defensiven mer eller mindre “rasade” samman. Lägg sen till att målvaktsspelet har varit precis lika oförutsägbart som spelet, så är det ganska förståeligt att lagets “identitet” är något otydlig. Trots 47 spelade omgångar.

Det som faktiskt fungerat allra bäst genom stora delar av säsongen, är lagets bortaspel. Det har under långa stunder varit både vägvinnande och poänggivande, och där finns faktiskt bara några få plumpar i protokollet. Det är väl främst det andra bortamötet mot både Timrå och Mora som varit mindre lyckade, men i övrigt har insatserna varit väldigt stabila över tid. Ett kvitto på det stämmer är att Rögle för närvarande ligger 6:a i bortatabellen, med 34 inspelade poäng på 23 matcher. Ett klart godkänt facit!

Därför tror jag faktiskt att Rögle har chans att överraska ikväll mot hemmastarka Växjö, trots de senaste förlusterna och en på pappret vikande formkurva. Växjö har ruskiga 2,4 poäng per match i hemmafacit på 23 matcher! Alla förstår då att det är av säsongens tuffaste bortamatcher som väntar, men jag tror att det finns en stark grönvit revanschlust samtidigt som ett visst övermod kan infinna sig i hemmalaget.

Det skulle ju underlätta om både Bristedt och Brithén återigen är redo för spel – allt tyder på att Leon spelar men att det fortfarande finns frågetecken för Ted. Samtidigt måste både försvars- och målvaktsspel vara klasser bättre än det som visades upp mot Timrå och Frölunda. Då finns det en chans till poäng. Men det finns noll utrymme för bjudningar. Senast vi mötte Växjö i Vida Arena i början av februari så hade vi faktiskt 3-3 en bit in i tredje perioden, innan Växjö gick ifrån till 5-3.