Välj en sida

I och med att Mora förlorade igår, har Rögle i kväll en gyllene chans att definitivt säkra SHL-kontraktet till nästa säsong. Vid seger mot Karlskrona skulle det skilja tio poäng ner till Mora, med fyra omgångar kvar att spela. Att Mora skulle lyckas ta in det avståndet är helt orealistiskt, även om det teoretiskt fortfarande skulle vara möjligt. Personligen tror jag inte att de heller mäktar med att ta in sju poäng plus ett antal mål i målskillnad på matcherna som återstår efter kvällens omgång. Men det hade så klart varit extra skönt om avståndet blev ännu mer betryggande.

Men räkna inte med någon promenadseger för Rögle. Karlskrona har ju ALLT att spela för och av någon anledning har de spelat bättre borta än hemma mot slutet. Jag kan tänka mig att pressen på bortaplan är mindre på laget och att det då är lättare att spela det snåla spel som bitvis varit vägvinnande för Karlskrona de senaste två säsongerna. Hemma förväntas man spela mer offensivt och publikfriande, vilket ofta straffar sig mot de bättre lagen. I kväll kommer de därför inte att bjuda på så mycket som en millimeter och Rögle lär få kämpa för varje målchans.

Vi får hoppas att de grönvita är påkopplade från start och redo att göra det hårda jobb som lär behövas för att kämpa ned ett desperat Karlskrona. Blekingelaget spelar bokstavligt talat för sin SHL-existens, en trea i kväll skulle ta dem upp jämsides med Mora och bara två poäng bakom Örebro. Det skulle göra att striden om de två kvalplatserna är helt öppen inför avslutningen, och med “Honken” i mål skulle nog KHK också ha chans att kravla sig upp på rätt sida kvalstrecket när tabellen summeras.

Och som alla säkert vet har vi haft vissa problem med Karlskrona de senaste två säsongerna, med bara en seger på de fem senaste matcherna. I övrigt ser resultaten lagen emellan ut så här sedan både Rögle och Karlskrona gick upp i SHL 2015:

2015/16
23/9: Rögle-KHK 3-2 (OT)
14/11: KHK-Rögle 0-3
9/1: KHK-Rögle 1-2
8/3: Rögle-KHK 4-2

2016/17
7/10: KHK-Rögle 4-1
8/10: Rögle-KHK 2-4
30/12: KHK-Rögle 3-2 (OT)
15/2: Rögle-KHK 4-1

2017/18
7/10: KHK-Rögle 2-1 (SO)
27/1: Rögle-KHK 1-2 (SO)

Jag räknar därför med en väldigt tillknäppt match och hoppas att Rögle har lärt sig läxan från de två senaste mötena. Framför allt blir det viktigt att spela med mycket fart och rörlighet i anfallszon, för att få KHK:s lite trögare backar att röra på skridskorna. En annan viktig faktor är noggrannheten runt linjerna och att inte tappa puck på fel ställen – det är Karlskrona mästare på att kunna utnyttja till sin fördel. Deras omställningsspel håller faktiskt hög klass, även om man inte fått samma utdelning på det i år som under föregående säsong.

Rögles tre nycklar i matchen

Noggrannhet och skärpa. Det gäller att inte gå i Karlskronas fälla och tappa puckar på offensiva blå eller runt egen blålinje. Så noggranna och vårdade uppspel från egen zon, blir en viktig nyckel i kväll.

Effektivitet. I senaste mötet mellan lagen skapade Rögle tillräckligt många chanser för att vinna matchen, men avsluten var alldeles för trubbiga. I kväll vill det till lite mer spets i avsluten, inte minst för att sätta Johan Holmqvist i KHK:s kasse på ordentliga prov. Han lär vilja visa vilken bra målvakt han verkligen är.

Fart. Rögle ska se till att driva upp tempot utan att tappa i noggrannheten. En fin balansgång, men när allt stämmer hemma i Lindab så vet vi vad det här laget är kapabelt att leverera. Det lär bli mycket folk på läktarna och förhoppningsvis kan det skapas en så där magisk växelverkan mellan spelare och publik, som gör Lindab Arena till en av Sveriiges bösta platser för ishockey.