Välj en sida

Snart dags för första träningsmatchen. Kristianstad väntar på bortais på torsdag kväll. Det mesta blir nog i slutändan som vi trodde på förhand. Men det brukar alltid bli någon överraskning, någon i lite oväntad position eller omgivning och förhoppningsvis någon som tar en första ansats till rejäla kliv. Hursomhelst är en försäsong inte enbart till för att spela ihop det på förhand förväntade laget. Alla aktuella bör också få en rimlig chans att slå sig in i uppställningen. Man kan förvisso låta någon yngling anstå till längre fram på säsongen.

Tar J18-världsmästaren Oskar Pettersson chansen? Han kan få den på högerkanten när Tambellini och/eller Bengtsson inledningsvis nästan nödvändigtvis måste användas som centrar, för att så många andra centeralternativ är på JVM. Eller när någon vilar mot förmodat svagt CHL-motstånd. Test av Strömgren är det i alla fall inledningsvis ett givet läge för, av nämnda JVM-anledning samt Edströms äventyr i Rangers. Kan ungdomarna komma som skjutna ur förbundets Team-20-läger och slå sig in direkt? Mest troligt blir de ändå väldigt spännande reserver i J20 som tränarna senare inte tvekar att ge fler chanser under säsongen, när lägen uppstår på kanske annars relativt givna kanter.

För till vänster är Everberg given, förhoppningsvis även nyförvärvet och Tambellinis sniper-kompis Sheen. När Rangers spikat sin NHL-trupp, förmodligen även Edström. Frågan är om Bengtsson också hamnar där? Till höger är Zaar, Rosdahl och Ståhl-Lyrenäs alla mer eller mindre givna. Frågan är om också Tambellini disponeras där? Jag hoppas och tror det. Inte för att göra uppställningen närmast ointaglig för vingarna Strömgren och Pettersson, men för att det sannolikt ger det bästa laget. Låt kanske också hellre Sjödin få göra sig gällande tills Edström eventuellt kommer tillbaka till vänsterkanten. Fokusera efter JVM framförallt på spel- och personkemin och i vilka enheter vilka centrar passar bäst. Det ska i alla fall hjälpligt listas ut på endast en eller två träningsmatcher och fyra CHL-möten.

Juniorlandslagscentern Ljungman måste så klart få en ärlig chans innan han mest troligt ändå lånas ut. Oliver Tärnström har vid det laget förhoppningsvis redan positionerat sig väl. Jackpot vore det, om Larsson relativt omgående visar att han faktiskt kan förväntas leda en toppkedja på yppersta SHL-nivå. Vilken lättnad det skulle vara för både laget och supportrarna, självklart allra mest roligt för Larsson. Likväl är det samtidigt allra mest givet att man satsar stort på Kasper och Niederbach. Theodor har kommit till oss delvis för att få en rejäl chans som center, knappast i fjärdelinan. Frågan är om Kasper är tänkt som center denna säsong? Positivt att det nu verkar spikat att Kasper ska spela i Rögle denna säsong, och att han även fick stå över JVM. Då kan han fokusera helt på att vara här och hitta sin plats i laget som ska bistå honom i sista klivet mot att gå rakt in i NHL-uppställningen följande säsong.

Vi följer naturligtvis utvecklingen och tendenserna med falkögon och stor tillförsikt denna försäsong. Mitt lugn består i att det finns så många tänkbara alternativ. Jag tycker försäsongen känns mer spännande än någonsin, framför allt för att det är så många relativt oskrivna och utvecklingsbara ungtuppar som pockar på. Det ska bli riktigt kul att se dem ta för sig.