Välj en sida

Cade Fairchild kom till Rögle inför förra säsongen, efter två säsonger i KHL och Metallurg Novokuznetsk. Dessförinnan höll Fairchild mestadels till i AHL, med ett kortare inhopp i NHL samt även ett par matcher i den nordamerikanska tredjeligan ECHL. Han inledde sin första säsong minst sagt darrigt och redan i någon av de första matcherna konstaterade tränare Eldebrink offentligt att backen nog fick fundera på vad han ville bidra med.

Men successivt växte Fairchild in i både spelet och ligan, och fick framför allt utrymme för sitt spelsinne i powerplay. Till slut skrapade han ihop fina 30 poäng och var med det fyra i backarnas poängliga i SHL. Samtidigt hade han -17 i plus/minus, vilket självklart är en mindre smickrande siffra för en ledande back.

Fairchild har inlett årets säsong minst sagt lika tveksamt som förra året. Med Schira och Gagné i laget får han i och för sig inte riktigt samma roll och utrymme i år, men jag tycker ändå att man måste kunna begära betydligt mycket mer av en spelare av hans typ. Han är främst här för att bidra med poäng, och då duger det knappast med en ynka assist på tio matcher så här långt. Han är dessutom redan -9 i plus/minus-statistiken, och med sitt virriga spel i egen zon sätter han ofta sina lagkamrater i både problem och tidsnöd.

Och självinsikten verkar inte heller riktigt finnas där, vilket är extra oroväckande. I en intervju med HD:s Linus Ahlin efter matchen mot Linköping svarar Fairchild att han själv tycker att hans inledning “har varit okej”. Nej, Cade, det har den inte varit.

Frågan är hur långt Maskens tålamod är med Fairchild, egentligen? Jag kan tänka mig att det handlar om en förhållandevis dyr spelare och då borde det kunna gå att få mer valuta för pengarna än vad Fairchild hittills har kunnat erbjuda. Och trots pratet om hårdare konkurrens i laget, kan en spelare som Fairchild fortsätta att underprestera och ändå vara säker på att få spela i nästa match.

Med matchen mot Linköping i färskt minne är det i ärlighetens namn inte bara Fairchild som kan ifrågasättas, men till skillnad från flera andra ledande spelare i laget har han aldrig lyft ur startblocken den här säsongen. Hade jag varit Masken hade jag prioriterat att få in nytt blod i backlinjen, som dels kan bidra till att styra upp försvarsspelet och dels kan öka pressen på befintliga backar. Det lär behövas om kvalplatsen inte ska kvitteras ut långt innan säsongen är över. Har Rögle verkligen råd att inte agera..?