Välj en sida

En tredjedel av säsongen är snart spelad för Rögles del och det pågående uppehållet är ett bra tillfälle för att reflektera över nyförvärvens prestationer. Det är ännu tidigt på säsongen och mycket kan fortfarande hända, men så här ser vi på Röglesnack på nyförvärvens insatser så här långt.

Vi som betygsätter är Jonas Nordström och Henrik Isberg. Betygsskalan är enligt följande:

+: Helt under isen
++: Mindre bra
+++: Godkänd
++++: Bra
+++++: Weltklasse

Michael Kapla. ++++
En svag fyra. Började sin Rögle-sejour svajigt i SHL-spelet, men har successivt spelat upp sig. Är tillsammans med Wallinder den back som står för det mest offensiva spelet bland backarna och har hittills mäktat med tio poäng på 16 matcher. En fullt godkänd poängskörd, även om det också finns en del skönhetsfläckar. Jagad i egen zon gör han ofta märkliga vändningar som om han faktiskt vill bli fastnaglad i sargen, istället för att vända ifrån och hitta en passning uppåt i banan eller enkelt rensa ut pucken i mittzon. Men man ska komma ihåg att Kapla har fått kampera ihop med Tony Sund, som inte haft en särskilt lyckosam säsongsstart. Det hämmar såklart Kapla, som tvingas ta ett större defensivt ansvar än han hade behövt med en bättre back vid sin sida. Vi tror att här finns mer att hämta – inte minst om han får en bättre backpartner.

Adam Engström. +++
Balanserar på gränsen till en fyra med tanke på förväntningar och förutsättningar. Talangen från Djurgården har kommit in med pondus och en självklarhet, som borde ha resulterat i mer istid och en plats högre upp i backhierarkin på bekostnad av mer etablerade namn (läs: Sund). Men coacherna vill uppenbarligen lyfta Sund genom att ge honom fortsatt stort förtroende, trots att detta förtroende missbrukas i match efter match. Det återstår att se om den strategin varit rätt. Engström har visat att han är en rejäl back, som spelar med ett lugn trots sin unga ålder och orutin. Visst, det kan svaja ibland men det får man acceptera hos en spelare som bara är i början av en sannolikt lång, framgångsrik karriär. Visar mod och intiativförmåga, och är inte bara här för att “se och lära”. Utmanar om en plats på sex backar.

Vojtech Mozik. +++
Inget äkta nyförvärv men vi placerar honom ändå i den här kategorin, med tanke på att han anslöt sent under förra säsongen. Blandar och ger, precis som sin partner William Wallinder. Lite trög på rören, men väldigt allround och rejäl. Löser ofta även sina egna misstag genom god speluppfattning och härlig desperation. Mozik har fått lite av rollen att agera föredöme och “pappa” till unge Wallinder, och det är möjligt att det ansvaret hämmar hans eget spel en aning. Vi tror att det finns mer att hämta från Mozik, och kanske kan spelet lyfta några nivåer nu när landsmannen Klok kliver in i laget.

Riley Sheen. +++
Endast spelat sex matcher i SHL med Rögle men har på den korta tiden ändå hunnit visa vad han kan i sina bästa stunder. I vissa matcher har han en tendens att försvinna helt, vilket är ett stort minus. Men sammantaget – SHL och CHL – har Riley ändå visat att han kan vara ett viktigt offensivt vapen för Rögle. Förhoppningsvis har han kunnat utnyttja skadeuppehållet till att vässa både form och kondition, som det fanns vissa frågetecken för under inledningen av säsongen. Utmaningen framåt för coacherna blir att sätta Sheen i en miljö där vi får maximal nytta av hans sniper-egenskaper. Prio ett för Chris Abbott måste vara att få in en spelskicklig center i laget, som kan sätta upp spelare som Sheen, Sandin och Zaar i heta avslutslägen. Den spelaren finns just nu inte i truppen. Tänk om vi hade haft en spelare som Oskarshamns Soumela i laget – då hade vi inte parkerat på plats 12 i tabellen…

Linus Sandin. +++
Kom in sent i laget och har haft vissa omställningsproblem från den lilla till den stora rinken. Även om Linus spelat under Cam Abbott tidigare blir det alltid en period av anpassning till ett nytt lag och ett nytt spelsystem än vad man varit van vid de senaste säsongerna. Hans +/- förskräcker (-9 på sju matcher) men samtidigt har han visat att han kommer att vara en offensiv tillgång för det här laget. Han tar vara på många av sina chanser och har definitivt näsa för målet med sitt vassa handledsskott. Kommer att vara en offensiv tillgång i säsongens Rögle, och förhoppningsvis bättre även defensivt när acklimatiseringen till den nya miljön är klar.

Theodor Niederbach. ++
Många Frölunda-supportrar ojade sig i våras när ännu en ung talang valde att lämna Frölunda till förmån för en annan SHL-klubb. Niederbach siktade dels på att få en större roll i Rögle och dels på att få spela i en centerroll. Ingen av förhoppningarna har väl infriats särskilt väl. Coachernas förtroende för unge Theodor är uppenbarligen lågt och han har mest fått agera hjälpgumma och fylla upp de forwardsplatser som blivit lediga i samband med skador och sjukdomar. Inte direkt vad Niederback tänkte sig när säsongen drog igång. Å andra sidan har han inte tagit de chanser han trots allt fått, och det återstår mycket innan han kan klassas som en etablerad SHL-spelare. Ryktas vara en av spelarna som kan försvinna under uppehållet.

Kim Rosdahl. ++
På gränsen till ett betyg sämre, men får två plus för att han trots alla motgångar tycks acceptera läget och sin roll allt längre ned i forwardshierarkin. Nu senast mot Brynäs var han även petad från PP 2 till förmån för Linus Sandin. Men inget gnäll utåt i medierna, vilket ofta kan ske när nya spelare kämpar i motvind och saker inte går riktigt som de hade tänkt. Rosdahl hoppades ta nästa steg i Rögle efter ett par framgångsrika säsongen i Oskarshamn, men just nu ser det ut att bli precis tvärtom – ett stort steg tillbaka i utveckling och status. Kämpar med att hitta sin roll i den nya miljön, men ser mest fumlig ut på isen, med massor av felpassningar och felbeslut. Något radikalt måste hända (läs: en Fredrik Olofsson-center ansluter till Rögle) för att Kim ska kunna lyfta i den grönvita dressen. Dock tveksamt om han fullföljer säsongen i Rögle.