Välj en sida

Rögle avslutade 2017 på allra bästa sätt och äntligen fick publiken i Lindab Arena jubla över en hemmaseger igen. 4-1 mot HV 71 var resultatet av en gedigen insats från Rögles sida och för en gångs skull höll spelet ihop i 60 minuter. Det finns massor av positiva saker att ta med sig från den här matchen och förhoppningsvis kan laget nu bygga vidare på den starka kollektiva insats som man gjorde idag.

Domarnivån var en aning vinglig och det gynnade framför allt Rögle den här gången. HV 71 tog både många och en del märkliga utvisningar, men fick också oförtjänt någon tvåa emot sig. Jag tycker exempelvis att utvisningen på Marc Zanetti för charging på Ben Youds – som gav Rögle spel i 5-3 – var aningen tveksam. Från läktarplats och på repriserna såg det ut som en schysst tackling i bröstet på den puckförande Youds.

Även om powerplayspelet fortfarande har en hel del skönhetsfläckar, så gav det ändå utdelning i dagens match. Tre av de fyra målen gjordes i numerärt överläge och i princip kan man säga att även det sista kom i den spelformen, då HV precis blivit fulltaliga när Daniel Sylwander styrde in Jesper Williamsson skott från blå. Samtidigt fungerade vårt boxplay betydligt bättre, även om HV gjorde sitt mål med två man mer på isen.

En annan positiv sak att ta med sig är att vi bara släpper in ett enda mål och att vi håller tätt i fem mot fem matchen igenom. Det har vi verkligen inte varit bortskämda med tidigare under säsongen. Det var också skönt att vi kunde vända en match till vår fördel, efter flera matcher med ett omvänt scenario. Jag tror att det kan göra underverk med lagets självförtroende och självkänsla.

Och äntligen tycks vi ha en matchvinnande målvakt mellan stolparna. Ville Kolppanen gjorde ännu en stark insats och svarade för ett par riktigt kvalificerade räddningar. Han utstrålar trygghet och visar att han inte minst är en riktigt bra och snabb närspelsmålvakt. Räddningen när HV 71 spelade 5-3 i andra perioden är fenomenal och den tror jag bidrog till att tippa över matchen till Rögles fördel. Med samma uppoffrande spel av laget i 60 minuter i torsdags, är jag ganska säker på att Kolppanen haft två raka segrar. Men ingen mening att gråta över spilld mjölk utan nu blickar vi bara framåt!

Ytterligare en positiv sak från matchen var Jesper Williamssons spel. Han tycks ha en förmåga att höja sig mot sin moderklubb HV 71 och kan inte någon tala om för Jeppe att vi alltid spelar mot det laget. Det märks att han har Cam Abbotts förtroende och jag anser att han växer för varje match. Det finns fortfarande en del brister i egen zon, men tillsammans med Ben Youds är han på god väg att växa ut till en riktigt bra och etablerad SHL-back. Jesper har alla verktygen, det gäller bara att han tror på sig själv och hittar rätt avvägningar i det defensiva spelet. Offensivt finns det uppenbarligen mycket mer att hämta från Williamsson.

En liten smolk i glädjebägaren var att Ted Brithén tvingades utgå efter en hård tackling av Max Wärn. Brithén blev liggande länge på isen och fick hjälpas ut i båset. Det var svårt att avgöra var han hade ont, men spontant kändes det som att smällen tog värst mot höft, lår eller knä. Låt oss hoppas att det bara är en lårkaka och att Brithén kan vara tillbaka igen redan mot Djurgården. Vi har inte råd med allt för många skador på våra nyckelspelare.

Rögles tre stjärnor:

Jesper Williamsson. Har en märklig förmåga att höja sig mot just HV 71 och dagens match var inget undantag. Spelar med mycket större pondus nu och tar vara på förtroendet han får av tränare Abbott. Hoppas att utvecklingskurvan kan fortsätta att peka uppåt.

Ville Kolppanen. Återigen en gedigen insats mellan stolparna. Gör flera riktigt valficerade räddningar och visar att han inte minst är en riktigt vass närspelsmålvakt med snabba reflexer och förflyttningar. Enda minuset var väl vid HV:s ledningsmål, då han simmade lite väl länge på isen utan att komma upp.

Janne Jalasvaara. Vilket “fynd” av sportchefen Chris Abbott. Jalasvaara andas klass rakt igenom utan att göra något spektakulärt. Ser till att vara rätt placerad hela tiden, tacklar vid rätt tillfällen och lugnar ned spelet när så behövs. Blir en grymt viktig faktor i den fortsatta jakten på säker mark.